Publicat: 14 Februarie, 2013 - 10:07
Share

România este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult în zona producţiei bio, dar este important să-şi dezvolte partea de procesare, a declarat, miercuri seara, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la pavilionul României de la Nurnberg.

"Romania este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, alături de Cehia şi Polonia, dar este important să se construiască cărămidă pe cărămidă. A crescut mult în producţia de materie primă, dar este important să-şi dezvolte partea de procesare şi apoi pe cea de comercializare. Acest târg înseamnă foarte mult pentru promovarea produselor bio româneşti, iar Europa, prin acest târg internaţional, are în produsele bio o poartă de intrare. Este important ca în spatele acestor standuri să se afle o producţie bine organizată, bine structurată, pentru a face faţă la eventuale cereri pe piaţă. (...) Cred că şi aici producţia bio din România ar avea o direcţie în care să lucreze, pentru că oricărei ţări interesate să producă pentru export îi este greu să reziste în timp la export. Toate marile state producătoare de produse bio au şi piaţă importantă. Pentru România cred că ar fi foarte utilă mai multă promovare", a declarat comisarul european.

Cioloş crede că românii nu ştiu unde să găsească produsele eco.
 
"Eu, de câte ori vin la Bucureşti, caut produse tradiţionale şi eco şi, uitându-mă prin aceste magazine, am observat că nu se găsesc legume şi fructe proaspete deoarece nu reuşesc să găsească producători fideli care să livreze în aceste magazine", a spus Dacian Cioloş.
 
România a fost desemnată ţara anului la ediţia din acest an a Biofach şi este reprezentată de 55 de expozanţi din sectorul agriculturii ecologice.
 
Târgul cu produse ecologice de la "BioFach Nürnberg 2013" şi-a deschis porţile miercuri. La ediţia din acest an, participă 2.420 de expozanţi, din 130 de ţări. Târgul va fi deschis până pe data de 16 februarie 2013.