Publicat: 28 Octombrie, 2016 - 17:16

Şeful Executivului, Dacian Cioloș, spune că se vor aloca mai mulți bani pentru penitenciare. Cioloș a laudat-o pe Raluca Prună pentru că "e pentru prima dată când un ministru al Justitiei apelează în mod frontal, inclusiv public, problema situaţiei din penitenciare".

"E pentru prima dată când un ministru al Justitiei apelează în mod frontal, inclusiv public, problema situaţiei din penitenciare. Problema a tot fost pusă sub preş. O să punem și bani în buget pentru a începe investiții, dar în mod clar problemele nu pot fi rezolvate într-un an doi de zile. Acolo este nevoie de investiții în ani de zile", a declarat Dacian Cioloș.

Cioloş vorbeşte despre un proiect la care se lucrează în acest moment.

"Doamna ministru a venit deja cu, să spun niste despăgubiri în natură pentru a compensa cumva condițiile proaste din penitenciare și pentru a încerca să reducem sau chiar să eliminăm condamnările la CEDO în perioada următoare. În perioada imediat următoare, doamna ministru o sa vină cu propuneri în acest sens", a spus Cioloș.

Şeful Executivului se referă la o propunere potrivit căreia un deţinut care execută o pedeapsă în condiţii mizere să fie recompensat cu o zi liberă, la fiecare 10 state după gratii. Fără măsuri, România riscă sancţiuni drastice.

"Riscăm o decizie pilot, riscăm să plătim cel puțin 80 de milioane de euro pe an. Şi atunci cetățenii români trebuie să știe că acești bani, foarte justificați pentru ca detenția trebuie să se facă în condiții demne, statul român trebuie să-i ia din altă parte. Şi atunci statul trebuie să decidă de unde: luam de la sănătate, luăm de la educaţie...", a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei.