25 iunie 2022

Ciprian Grădinaru: Biserica suntem toti si trebuie sa fim factori de echilibru si exemple personale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Campania „Donează sange, salvează o viata!” ajuta victimele din Ucraina
Voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale s-au implicat in actiunea de donare ”Sange pentru Ucraina”.

In perioada 2-8 martie 2022, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, impreuna cu personalul medical al Centrului de Transfuzie Sanguina al Ministerului Apararii Nationale „Colonel profesor doctor Nicolae Nestorescu”, aflat in subordinea Directiei Medicale a MinisteruluiApararii Nationale, s-au alaturat campaniei umanitare ”Sange pentru Ucraina”.

Actiunea s-a derulat in semn de solidaritate fata de cetatenii ucraineni raniti. Romanii au dat si de aceasta data dovada de implicare si solidaritate. Rezutatele au fost peste asteptari, intr-o singura saptamana s-a colectat sange cat se colecata in mod normal intr-o luna.

PărinteleArhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul campaniei „Donează sange, salvează o viata!”, initiata in 2013, precizeaza cat de importanta este implicarea oricui poate dona sange.
„Noi suntem solidari cu suferinta semenilor, indiferent ca sunt langa noi sau mai departe, iar acum cand vecinii nostri din Ucraina sunt atat de incercati, sunt victime ale razboiului, nu am putut sa nu ne implicam. Stim ca intotdeuna Biserica a fost prezenta acolo unde a fost si bucurie dar si suferinta. Biserica a fost si este prezenta in toate structurile societatii, pentru ca Biserica suntem toti si trebuie sa fim factori de echilibru si exemple personale. Prin exemplul personal suntem formatori de opinie si modele pentru semeni. Putem ajuta prin acest gest de compasiune. Biserica si Armata au facut echipa frumoasa in decursul istoriei atat in incercarile grele prin care a trecut poporul roman, cat si la actele de solidaritate si binefacere pe care le desfasuram impreuna. In aceste momente dificile, ne gandim la cei mai greu incercati si prin acest act medical stim ca putem salva vieti!”
Parintele Ciprian Gradinaru a evidentiat necesitatea colaborarii dintre cele doua institutii. “Suntem alaturi si de aceasta data prin prezenta voluntarilor si a donatorilor de sange ai Paraclisului Catedralei Nationale, de cadrele medicale aflate in subordinea Directiei Medicale a M.Ap.N si le multumim pentru implicare si grija pe care o poarta celor aflati in grea suferinta, impreuna putem ajuta acolo unde este nevoie.”

Sangele este singurul medicament care nu se poate cumpara din farmacii, de aceea actul de donare de sange este cu atat mai important atat pentru cel care alege sa il faca, dar si pentru cel care il primeste.
Si nu putem sti niciodata a cui viata depinde de o unitate din picatura salvatoare, insa stim sigur ca un donator, prin gestul sau umanitar poate salva, printr-o singura donare, pana la trei vieti.

Colonelul farmacist dr. Maria-Cristina Ranetti, seful Centrului de Transfuzie Sanguina al Ministerului Apararii Nationale, “col. prof. dr. Nicolae Nestorescu” subliniaza importanta actiunii de donare de sange, mai ales in aceste zile.
„Actiunea se desfasoara in semn de solidaritate fata de semenii raniti din tara vecina si a debutat la initiativa Ministerului Apararii Nationale. Participarea la acesta actiune este o experienta importanta din care avem de invatat fiecare dintre noi.”
Dr. Ranetti mentioneaza si o alta latura extrem de importanta pe care a vazut-o in aceste zile. „Am vazut solidaritate umana la cel mai inalt nivel, am vazut entuziasm si empatie in randul oamenilor de toate varstele care au dorit sa vina in ajutorul aproapelui aflat in suferinta, am tras concluzii despre modul in care ne putem organiza,mobiliza, sustine camarazii in conditii de urgenta.”

Recunostinta cadrelor medicale fata de implicarea voluntarilor Paraclisului CMN este transmisa prin vocea sefului Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, dr. Maria-Cristina Ranetti care subliniaza ca „aceasta actiune de donare se desfasoară in colaborarecu Patriarhia Romana, prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, coordonati de parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, carora le multumim! C.T.S.al M.Ap.N. a fost si este zilnic asaltat de donatori. Incepand cu ziua de27.02.2022, cetateni romani cu varsta cuprinsa intre 18-60 de ani, care nu au mai donat sange pana acum, raspund pozitiv apelurilor mediatice, vin sa doneze pentru primaoara in viata si afla ce inseamna donarea de sange. Intrecei prezenti se afla insa, in numar mare, donatori fideli centrului nostru detransfuzie, adevaratii donatori cu donari regulate de sange, aceia pentru care donarea de sange reprezinta un gest demare responsabilitate civica!”

Datorita implicarii celor doua institutii, Patriarhia Romana si Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, rezultatele au fost peste asteptari si exista speranta ca si de acum inainte numarul donatorilor sa ramana la fel de mare. Nevoia de sange atat in Romania, cat si in tara Ucraina, greu incercata de razboi, este mare.
Mesajul pe care seful C.T.S. al M.Ap.N. doreste sa il transmita donatorilor este urmatorul: „dragi oameni minunați, tineri sau maturi, va rugam sa reveniti periodic la donare! Este nevoie de sânge pe termen lung! Si ma bucur sa pot spune ca
in 5 zile am avut donatori in număr echivalent cu numărul de donatori dintr-o luna, in conditii de activitate obisnuita. Ducetimai departe vestea cea buna despre donarea de sange! Permanent in spitalele din Romania se afla pacienti, multi dintre ei foarte tineri, pentru care picatura de sange donat poate face diferenta dintre viată si moarte!”

Implicarea voluntarilor PCN nu se opreste aici.
Saptamana viitoare, pe 15 si 16 martie, acestia vor fi prezenti la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane unde alaturi de medicii Centrului de Transfuzie Sanguina al M.A.p.N. organizeaza o noua actiune de donare de sange.

Biserica Ortodoxa Romana sustine donarea de sange prin campania „Doneaza sange, salveaza o viata!”. Proiectul se desfasoara cu binecuvantarea Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Prin campaniile de donare de sange organizate incepând cu anul 2013, Patriarhia Romana este institutia cu cea mai mare contributie adusa la cresterea numarului donatorilor de sange.