Publicat: 14 Octombrie, 2015 - 12:25

Marți, în calitate de deputat, am votat Legea Irigațiilor și am convingerea că prin acest demers vom sprijini dezvoltarea și eficientizarea agriculturii.
Actul normativ nu prevede doar înființarea unui abonament pentru agricultorii care se află în zone irigabile și care ar urma să plătească aproximativ 20 lei/hectar ci prevede, în același timp, și cum se va reînființa și moderniza sistemul de irigații din România.
Cred că este bine de știut faptul că în România au existat sisteme de irigații pentru aproximativ 10% din suprafața agricolă a țării, dar această infrastructură a fost distrusă în procent de aproximativ 70%. Acolo unde sistemele de irigare nu au ajuns la fier vechi, acestea au fost distruse de dezvoltatorii imobiliari.
Tocmai de aceea, Guvernul României va adopta, prin Hotărâre de Guvern, Programul Naţional de Investiţii în Irigaţii care prevede alocarea, în perioada 2016-2020 a 1,5 miliarde Euro pentru reabilitarea și modernizarea acestei infrastructuri. Firește, la aceste sume de bani se vor adăuga și contribuțiile agricultorilor, contribuții provenite din abonamentul la care făceam referire mai sus.
Nu în ultimul rând trebuie precizat și faptul că, urmare acestui act normativ, și personalul care lucrează în acest domeniu, în special în cadrul ANIF sau APIA, va trebui mărit. Toți specialiștii spun că sistemul de irigații a fost lovit puternic în 2011, cînd au fost concediați 3.500 de angajați din acest sector de activitate. Este evident că un astfel de sistem nu poate functiona decât cu oameni competenți și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să angajeze aproximativ 1.000 de oameni în acest domeniu.
Consider că o agricultură moderna nu se poate face decât cu utilaje moderne și pe suprafețe compacte, dar agricultura devine cu adevărat o sursă reala de dezvoltare doar atunci când agricultorul nu stă la mila providenței și se roagă să nu dea grindină sau să plouă pentru a-i fi salvate culturile.
Din acest punct de vedere cred că, în ultimii ani de zile, Guvernul României a luat măsuri importante prin care susține dezvoltarea sustenabilă a agriculturii. Continuarea investițiilor în Sistemul Antigrindină și inaugurarea Stației Antigrindină din Vrancea sunt astfel de exemple. Un alt exemplu este cel despre care tocmai am vorbit – Legea irigațiilor și aprobarea unui Program Naţional de Investiţii în Irigaţii cu o valoare multianuală de 1,5 miliarde lei, plan care va dezvolta și consolida infrastructura primară de irigații. 
Practic, aceste două măsuri nu fac decât să readucă România în zona producției agricole în care merită să fie și am speranța că, mai devreme sau mai târziu, vom putea realiza și sistemul de irigații Siret-Bărăgn, un proiect aflat în stare de conservare, dar care ar genera profituri semnificative în zona de dezvoltare durabilă a sectorului agricol.

 

Ciprian Nica,
deputat PSD de Vrancea