26 mai 2022

„Citadele culturale” vâlcene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Municipiul Râmnicu Vâlcea se transformă într-o citadelă culturală, într-o fortăreaţă cu adevărat artistică. Sâmbătă 15 ianuarie 2022, de la ora 18, în sala Lahovari a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, va avea loc un spectacol prilejuit de Ziua Culturii Naţionale

Evenimentul intitulat „Citadele culturale”*, organizat de* Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” şi Asociaţia Pro Valores, propune o întâlnire sincretică, în care se vor îmbina creaţii româneşti din: muzică, poezie şi artă plastică.

Protagonişti vor fi: actorul Adrian Titieni şi membrii valorosului ansamblu „Duo Kitharsis”. Vor putea fi admirate şi lucrări pline de culoare şi expresivitate ale celui mai valoros pictor acuarelist al României – Corneliu Drăgan Târgovişte, membru al UAP Vâlcea.

În program se vor îmbina versuri ale lui Mihai EMINESCU şi opusuri imaginate de: Ciprian PORUMBESCU, Bela BARTOK, Sabin DRĂGOI, Carol MIKULI, Grigoraş DINICU, Dinu LIPATTI şi Iosif IVANOVICI.

Actorul Adrian Titieni este profesor universitar, a fost rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti. În 1984 a jucat primul său rol în filmul „Pas în doi”. A impresionat de-a lungul anilor în peste 80 de filme, printre care „Bacalaureat” (2016), „Ilegitim” (2016), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) sau „Tata mută munţii” (2021). Joacă pe scena teatrelor ”Odeon” şi Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucuresti. În anul 2016 a fost distins cu Premiul Bayard pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film Francofon din Namur – Belgia, iar la Festivalul de Film de la Chicago a primit premiul Premiul pentru cel mai bun actor. În 2012, a primit premiul Gopo pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.

Duo-ul Kitharsis este alcătuit din chitaşitii Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan, muzicieni laureaţi cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică de la Olsztyn (Polonia, 2014), dar şi cu numeroase alte distincţii precum: Premiul I l Concursul „Drumul spre celebritate”, Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016). De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, ansamblul a concertat pe scene importante din Franţa, Germania, Italia, Polonia, India, alături de renumiţi muzicieni şi de mari orchestre naţionale.

Corneliu Drăgan-Târgovişte este cel mai valoros pictor acuarelist al României. De-a lungul timpului lucrările sale au fost admirate în numeroase expoziţii atât în România, cât şi în Franţa, Turcia, Canada, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia sau Germania. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat din România, Israel, Franţa, Germania, Turcia, Spania, Federaţia Rusă, Statele Unite, Elveţia, Cehia, Belgia, Olanda, Brazilia, Mexic, Marea Britanie.
Din anul 2020 este membru asociat al Uniunii Artiştilor Plastici din România filiala Râmnicu Vâlcea. De asemenea este membru fondator al „Clubului Artiştilor Acuarelişti din România”, membru asociat al National Watercolor Society, San Pedro, California – Statele Unite şi membru internaţional al Societăţi de Acuarelă din Birmingham – Marea Britanie. A obţinut Premiul de Excelenţă al Trienalei Internaţionale de Acuarelă de la Varna – Bulgaria, Premiul de Excelenţă al primei Expoziţii Universale de Acuarelă, care a avut loc la Zhuji – China şi Premiul de Excelenţă oferit de Societatea Internaţională de Acuarelă din Mexic.

Anul trecut, la Muzeul de Artă din Târgovişte i-a fost organizată o mare expoziţie pesonală intitulată „SoloShow 65 Watercolour” Organiztori: Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea şi Asociaţia Pro Valores