Publicat: 13 August, 2020 - 20:00
Share
Rectificarea bugetară a luat în calcul contextul economic global al recesiunii

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, anunţă că rectificarea bugetară a luat în calcul contextul economic global al recesiunii. ”Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor şi bugetul este unul record. La Sănătate, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, faţă de bugetul iniţial”, spune Cîţu.

Rectificarea de astăzi reprezintă un angajament al Guvernului Orban şi o primă decizie de alocare de resurse suplimentare după prezentarea planului de reclădire a României”, a afirmat Cîţu.

El a spus că va prezenta toate datele onest şi transparent. ”Această rectificare are în calcul contextul economic global al recesiunii. Vă dau câteva elemente principale despre rectificare. Aşa cum am spus, am de fiecare dată am alocat mai multe resurse şi am cheltuit bani pentru investiţii. Suma de 7 miliarde de lei e cea mai mare sumă cheltuită. Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor şi bugetul este unul record. La Sănătate, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, faţă de bugetul iniţial. Aici vorbim de echipamente medicale, sporuri pentru cei care sunt în prima linie în lupta cu pandemia. Bineînţeles nu am lăsat stocurile pe zero”, a spus Cîţu.

El a adăugat că şi în partea a doua dacă va mai fi nevoie de suplimentarea resurselor, Guvernul este pregătit să aloce sume. ”Educaţia are resurse şi aş vrea aici să fac o remarcă – transportul, sănătate, educaţie sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Nu facem acest lucru, din contră suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante. Ministerul Muncii, la care se uită toată lumea astăzi, are cel mai mare buget de fapt, chiar de la începutul anului a încpeut cu cel mai mare buget. Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde lei în plus.

În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD şi a încercat să facă în această perioadă am reuşit să găsim resursele pentru a plăti la timp şi ajutoare sociale şi salarii şi pensii. Astăzi vă spunem că da, în România vom creşte pensiile. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creştere pe care am putut-o vedea vreodată. PSD nu a mărit niciodată pensiile cu această sumă”, a susţinut Cîţu.

În această perioadă dificilă, pe lângă creşterea alocaţiilor, am reuşit să creştem pensiile cu cea mai mare sumă. Îl provoc pe domnul Ciolacu să mai găsească o țară care face astfel de eforturi în plină criză economică, care crește și pensiile, crește și alocațiile, cu sumele pe care le face acest guvern”, a subliniat ministrul de Finanţe.

El a afirmat că s-au alocat bani pentru desfăşurarea alegerilor locale în cele mai bune condiţii.
Asigurăm pentru autorităţile locale, iniţial la încpeutul anului sumele de la buget pentru cheltuielile cu asistenţa persoanelor cu handicap era de 50%. Am crescut această sumă cu 70%. Am suplimentat pentru educaţia copiilor cu cerinţe speciale. Suntem conştienţi că veniturile autorităţilor locale au suferit în această perioadă, şi de aceea vom aloca sume pentru a le aduce către sumele iniţiale”, a spus Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, pentru PNL rămân prioritare sănătatea şi măsurile de protejare împotriva pandemiei. ”Ne asigurăm nu doar că va începe şcoala, dar că se va desfăşura în condiţii optime. Am alocat sume suplimentare în IMM Invest”, a adăugat el.

Comisia Naţională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracţia e de 2,8%, faţă de 1,9%. Asta înseamnă că şi PIB-ul estimat iniţial a fost redus, deci există impact asupra veniturilor. De aici venim cu rectificarea bugetară, în acest context de înrăutăţire a dinamicii economiei în 2020”, a explicat ministrul de Finanţe.

El a declarat că deficitul bugetar e estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB. ”Acum să ne uităm de unde vine această creştere. Avem o scădere a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta înseamnă 3 puncte procentuale. Deci din cele 5 puncte procentuale care se adaugă faţă de estimarea iniţială 3 puncte vin din faptul că economia trece prin perioadă de criză. Cheltuielile suplimentare sunt în jur de 2 puncte procentuale. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB”, a spus el.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: