Publicat: 8 August, 2020 - 17:23
Share

Ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca Romania va evita recesiunea tehnica si ca economia isi va reveni pana la finalul anului, iar acest lucru va duce la crestere economica in 2021.

Conform acestuia, Romania va avea o contractie a economiei mai mica decat estimarile publice facute de agentiile de rating, Comisia Europeana, FMI si institutile bancare, datorita "raspunsului prompt si eficient al politicilor economice".

"Toate economiile au fost lovite puternic de aceasta criza. Toate tarile au raspuns prin cresterea deficitelor bugetare. Noi am fost printre cei mai cumpatati cu banul public, dar si pentru ca venim dupa o perioada de dezmat si furt al banului public in guvernarea socialista. Toate bancile centrale au dus dobanzile catre zero, pentru ca stiu foarte bine ca acum dobanda reala zero sau negativa stimuleaza cresterea economica pe termen mediu si lung. Toate tarile vor avea o contractie economica in 2020. Majoritatea vor avea o recesiune tehnica.

Romania va evita recesiunea tehnica si va avea o contractie a economiei mai mica decat estimarile publice facute agentiile de rating, CE, FMI, institutii bancare etc., datorita raspunsului prompt si eficient al politicilor economice. Dar tot vom avea o contractie a economiei in 2020 ceea ce inseamna venituri la buget mult mai mici decat cele estimate, chiar daca similare cu cele din anul precedent", a spus Florin Citu, intr-o postare publicata pe Facebook.

Astfel, "Romania va avea o revenire economica din trimestrul III, in V, un scenariu de baza cu care lucreaza si Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar acest lucru inseamna crestere economica in 2021", a spus ministrul Finantelor.

Citu a aratat ca, in prezent, economia globala trece "prin cea mai dura perioada din ultima suta de ani". Motivul il reprezinta "o criza de sanatate prelungita care s-a transformat intr-o criza economica".

Astfel, toate tarile, fara exceptie, sunt afectate de cele doua crize.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: