21 mai 2022

Cîțu: Un prim pas spre normalitate la 1 iunie, dacă vom avea o rată de vaccinare de 35%

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021 s-a reunit astăzi la Guvern. Premierul, miniștrii și reprezentanții DSU și INSP au discutat despre măsurile care ar putea fi luate, dacă vaccinarea merge bine. „Trebuie să ne gândim la a renunța la mască după ce avem acea țintă de 5 milioane de persoane vaccinate”, a declarat premierul Florin Cîțu, după prima ședință a Comitetului.

Declarații ale premierului Florin Cîțu:

– aștept această ședință de 1 an de zile.

– de la 1 iunie – putem să revenim la normalitate, dacă avem 35% din populație vaccinată

– toate ministerele implicate au participat la această primă ședință.

– o întâlnire care ne dă speranță. Le-am spus colegilor că săptămânal se pot întâlni, dar și oricând.

Renunțarea la mască ar putea fi luată în calcul de la 1 iunie, însă numai la plajă. Renunțarea la mască și în celelalte spații ar urma să fie luată în calcul abia după 1 august. Acestea sunt cele două etape pe care le vede Guvernul: 1 iunie și 1 august, în funcție de vaccinare. Asta implică ca la 1 iunie să avem cinci milioane de persoane vaccinate, în condițiile în care acum avem sub 3 milioane, pentru ca astfel de măsuri să se producă.

Pentru ca restaurantele să se deschidă indiferent de rata de infectare este nevoie ca angajații să se vaccineze.

Tot de la 1 iunie este posibil să putem merge la cinematografe și la teatre, pentru că și aici Ministerul Culturii a propus câteva  schimbări.  La astfel de evenimente s-ar putea intra pe baza adeverinței de vaccinare sau a unui test.