Publicat: 30 Octombrie, 2020 - 09:37
Share

Camelia Bogdan e cea mai ciudată câștigătoare din România.

Votată de mii de oameni pe România Curată în 2016 și 2017 (eu nu o cunoșteam) pentru că a avut curajul să îl condamne pe Dan Voiculescu și să încerce să recupereze zecile de milioane prejudiciu, deși a înghețat averea lui Ovidiu Tender, a demascat o inspecție judiciară neprofesionistă și a făcut cel mai mult din toți judecătorii români să scurteze termenele și să arate cum poți descîlci un caz de spălare a banilor, nu a fost promovată.

A fost dată afară din magistratură de colegii ei din CSM.

Prima dată, pentru că a predat la un seminar cu Ministerul Agriculturii, parte a procesului cu Voiculescu. Deși ANI a indicat că nu a fost incompatibilitate, CSM a găsit că a fost. ÎCCJ a găsit ca CSM, dar a redus pedeapsa la o mutare în provincie pe termen limitat. Mai nou, CEDO a anulat suspendarea găsind că procesul a fost neechitabil. O tipică excludere în stil românesc, cum vedem adesea, că a fi echitabil nu e ceva în natura instituțiilor românești, fie de stat, fie private (ca partidele politice). România elimină oamenii altfel, cu asupra de măsură dacă sunt superiori – muncesc mai mult și mai repede, au curaj mai mare, au scrupule mai multe. Suntem într-un proces permament de ajustare în jos a normelor, care presupune decapitarea tuturor celor care se înalță, în orice domeniu, ca majoritatea să nu fie forțată să se compare și eventual să evolueze. 

De abia reîntoarsă, Camelia Bogdan a fost exclusă din nou, pe motiv că a încălcat principiul repartizării aleatorii în mod repetat. S-a dat un singur exemplu, acela al nereturnării unui dosar către o colegă care i-l lăsase plecând în concediu. Exista suspiciunea că acea judecătoare e legată prin soțul notar de Dan Voiculescu. CSM nu exclude judecători în general, dar pentru Camelia Bogdan nu există altă pedeapsă, ea trebuie înlăturată. Deci, din nou. Dar la CSM pare că există o mare frică de Antena 3, cu totul ridicolă dacă CNA și-ar face treaba. Că dacă am criticat faptul că Voiculescu a fost bun de soluție imorală în 2005, ca să îi fie dezgropat dosarul când nu a mai fost cu Băsescu, asta nu e vina Cameliei Bogdan. Judecătorii judecă pe probe atunci când acestea ajung la ei- nu decid ei oportunitatea începerii unei urmăriri penale.

Cazul celei de a doua suspendări e și el la CEDO, unde a fost deja admis.

Dacă la orice cetățean- președinte, ministru, primar- funcționează premisa de nevinovăție și chiar dacă e acuzat de corupție el poate sta în funcție și fura mai departe, la Camelia Bogdan e pe dos. Ea a fost înlăturată din magistratură pînă la clarificarea situației- ceea ce poate să mai dureze ani de zile, că CEDO a rezolvat prima, nu a doua suspendare.

Iată cum nici victoria la CEDO nu a făcut-o căștigătoare pe Camelia Bogdan, deși tot internetul ”Rezist!” a aplaudat ca la meci.

Poate ar fi bine ca suporterii justiției pe Internet, care s-au agitat mult din 2017 încoace, dar au fost manipulați și mai mult, să își pună cîteva întrebări.

Anume, de ce președinta CSM, văzând decizia CEDO, nu a pus în discuția CSM situația Cameliei Bogdan, să facă una dintre acele ședințe frumos transmise direct în care se discută, dragi colegi, cum putem repara ceva făcut de fostul CSM și cum am ajuns în general în situația de a pedepsi un judecător activist mai mult decît pe unul corupt? Oare asta e calea?

De ce ministrul Justiției, pus de PNL în locul lui Florin Iordache, deși omul taberei care luptă de partea justiției, cel puțin ochii Europei, nu a sunat-o pe Camelia Bogdan să discute cu ea situația ei?

De ce ONG-urile care au invitat-o pe Camelia în acele seminare, care au mari relații cu toată lumea care contează în justiție și în România, și la BXL, nu au dat nici ele vreun telefon de felicitare și întrebare cum pot ajuta pentru că au expus-o? Nu au creat nici măcar un caz în celebrul raport MCV?

De ce e Laura Codruta Kovesi un mare succes, iar Camelia Bogdan un caz de azil politic?

Nu cumva pentru că în procesele ei s-a delimitat și de serviciile secrete, de SRI și de SIE, interpretând independența justiției și ca independență față de ele? Nu cumva Camelia și-a luat riscuri fără niciun fel de spate, iar Codruța a fost mai prudentă decât ea?

Și ce ne spune asta despre cum a evoluat justiția? Expresia din lac în puț pare cea mai potrivită, deși suporterii de pe Facebook au alergie numai la Iordache. 

Camelia Bogdan e în America și nu văd pe nimeni să facă eforturi să o readucă acasă, deși guvernul ne spune că lupta cu corupția va continua. Cine o să lupte cu corupția, că din toate femeile eroice pe care le-am avut acum zece- cinsprezece ani nimeni nu mai e în țară și în situația de a face ceva, dau numai conferințe pe alte continente, de parcă România e doar istorie?

Votanții din România să pună această întrebare și altele ca ea, dacă nu vor din nou să aleagă niște profitori, de data asta din specia cea mai perversă, profitorii anticorupției.

Topic: 

Format: