6 decembrie 2021

CJUE: Polița RCA este obligatorie chiar dacă mașina nu a fost radiată din circulație, și chiar dacă este nefuncțională

polita asigurare
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Atâta timp cât o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul acesteia trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea, potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia recentă a CJUE e similară uneia din 2018, ce stabilește că cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj.

 
“Curtea a statuat că încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru, în cazul în care acest vehicul nu a fost retras în mod legal din circulație, în conformitate cu reglementarea națională aplicabilă”.

Această decizie a CJUE se bazează, parțial, pe o altă decizie a Curții, apărută spre sfârșitul lui 2018. Concret, decizia apărută cu aproape trei ani în urmă stabilește că mașinile înmatriculate trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă sunt ținute numai în curte și nu sunt folosite pe drumurile publice.

În plus, așa cum a stabilit, în 2019, CJUE, și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA. Astfel, dacă o mașină ia foc, iar incendiul afectează și imobilul (garajul) în care se află, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare, dar autoritățile trebuie, de asemenea, să țină cont de ele, în vederea ajustării legislației interne.

Sursa avocatnet.ro