15 august 2022

Clarificări cu privire la acţiunile României în contextul agresiunii ruse din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

BULETIN INFORMATIV

27 aprilie 2022

Vă prezentăm în continuare datele relevante deţinute de autorităţile naţionale în privinţa evoluţiei situaţiei generate de războiul din Ucraina şi implicaţiile în acest context pentru România şi cetăţenii români.

Guvernul României face apel la responsabilitate şi la informarea din surse sigure!

De asemenea, Guvernul mulţumeşte mass-media care verifică şi filtrează cu bună credinţă informaţiile înainte de a fi transmise public, în acord cu principiile deontologiei profesionale.

Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Premierul României a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal şi preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

Programul vizitei a inclus vizitarea localităţilor Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităţilor umane şi distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigaţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de comiterea de crime internaţionale, inclusiv prin contribuţia financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curţii Penale Internaţionale.

În discuţiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut graniţa cu România. Premierul a evidenţiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaţilor ucraineni pe teritoriul naţional şi asigurarea condiţiilor necesare de protecţie, precum crearea taberelor de refugiaţi, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaţionale şi de transport, precum şi la piaţa muncii.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune şi solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată şi prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina. Premierul a subliniat că România şi-a asumat şi un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaţionale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înfiinţat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane.

Informaţii complete:

https://gov.ro/ro/media/comunicate/vizita-prim-ministrului-nicolae-ionel-ciuca-in-ucraina&page=1

https://gov.ro/ro/stiri/conferinta-de-presa-sustinuta-de-prim-ministrul-romaniei-nicolae-ionel-ciuca-pe-tema-vizitei-in-ucraina

Clarificări cu privire la acţiunile României în contextul agresiunii ruse din Ucraina

* 27.04.2022 În cadrul conferinţei de presă susţinută de prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă pe tema vizitei în Ucraina, acesta a oferit, la cererea jurnaliştilor, încă o dată clarificări cu privire la acţiunile României în contextul agresiunii ruse din Ucraina, mai concret la zvonurile lansate de presa din Bulgaria care citează surse din Statele Unite ale Americii şi spun că România şi Bulgaria ar fi vândut muniţie tip sovietic destinată Ucrainei: „Nu am vândut muniţie nimănui”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe a subliniat că subiectul principal la masa discuţiilor a fost legat de demersurile economice şi umanitare pe care România poate să le acorde în momentul de faţă şi deşi a fost aprobata decizia prin care s-a asigurat transferul de echipament de protecţie şi muniţie, solicitările pe care guvernul ucrainean le va înainta vor fi analizate. „Preocuparea principală în momentul de faţă este şi cea economică, dincolo de efortul pe care poporul ucrainean îl face, astfel încât să poată să facă faţă invaziei forţelor armatei ruse.” a menţionat premierul României.

Informaţii complete: https://gov.ro/ro/stiri/conferinta-de-presa-sustinuta-de-prim-ministrul-romaniei-nicolae-ionel-ciuca-pe-tema-vizitei-in-ucraina

* 26.04.2022 În perioada curentă, Armata României nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciţii sau alte forme de instruire în comun cu militari din Republica Moldova.

Ministerul Apărării Naţionale face aceste precizări în contextul în care o publicaţie de limba rusă a publicat informaţii false potrivit cărora „România intenţionează să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova, menţionând că deja pe teritoriul Republicii Moldova au fost dislocaţi militari români.”.

* 20.04.2022 Nu există nicio decizie şi nu este analizată ipoteza constituirii în România a unor tabere de instrucţie pentru militarii ucraineni. De asemenea, decizia MApN de a consemna la sol avioanele MiG ale Armatei Române face parte dint-un proces de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21. Decizia nu are nici o legătură şi nu poate fi corelată cu ştirea potrivit căreia Forţele Aeriene Ucrainene au mai multe aparate de zbor. Aeronavele nu au fost scoase din uz. Se doreşte o analiză care să fundamenteze decizia pe baze tehnice, astfel încât să fie garantată siguranţa zborului.

În ceea ce priveşte proiectul de lege care ar permite donarea, din resursele armatei, de echipamente militare către Ucraina, acesta se află în analiză. Guvernul va lua o decizie după finalizarea acestei analize.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a clarificat aceste subiecte, răspunzând unor întrebări ale mass-media.

Întrebat dacă vor exista şi în România tabere de instrucţie, premierul a răspuns: „Nu există acest lucru. Nu am luat în analiză acest subiect”.

Referitor la o posibilă legătură între consemnarea la sol a avioanelor MiG ale Armatei Române şi informaţia potrivit căreia Forţele Aeriene Ucrainene au în prezent mai multe aparate de zbor decât aveau la începutul războiului, prim-ministrul a declarat: „Nu! Absolut deloc. Am primit informarea de la Ministerul Apărării Naţionale pe marginea acestei decizii, este vorba de continuarea elementelor de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21. Ele nu au fost scoase din uz, se doreşte să se finalizeze şi să existe o decizie pe baze tehnice foarte bine fundamentate, astfel încât să asigurăm pe deplin siguranţa zborului”.

În legătură cu posibilitatea modificării legislaţiei în sensul trimiterii de arme sau tehnică militară către Ucraina, premierul a afirmat: „În acest moment, legea este în analiză. În momentul în care ea se va finaliza vom lua şi decizie concretă în acest sens”.

Transcrierea declaraţiilor susţinute de primul-ministru este disponibilă aici:
https://gov.ro/ro/stiri/vizita-premierului-nicolae-ionel-ciuca-la-antierul-drumului-de-legatura-dintre-centura-oradea-i-autostrada-a3

Referitor la unele materiale de presă privind nivelul de radiaţii la Cernobîl, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indica depăşiri peste valorile normale.

În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobîl şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei. (http://www.cncan.ro/)

Persoană de contact: Petre Min, Coordonator Compartiment Urgente Nucleare si Radiologice din cadrul CNCAN

Calitatea aerului

Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în următoarele zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Notă: Mai multe date privind aceste informaţii pot fi consultate pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS):

Detalii: https://atmosphere.copernicus.eu/charts/cams/carbon-monoxide-forecasts?facets=undefined&time=2022040600,12,2022040612&projectio=classical_europe&layer_name=composition_co_totalcolumn

De asemenea, din analiza monitorizării continue a calităţii aerului valorile obţinute sunt normale pentru aceasta perioadă şi nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită stabilite prin Legea 104/2011 pentru indicatorii măsuraţi la majoritatea staţiilor (inclusiv la staţiile de tip EMEP, amplasate la Fundata – jud. Braşov, Semenic – jud. Caraş Severin şi în Poiana Stampei – jud. Suceava, astfel încât să poată măsura influenţa transportului poluanţilor atmosferici pe distanţe lungi).

Rezultatele măsurătorilor de radioactivitatea mediului din ultimele 24 de ore sunt mai mici decât limitele de avertizare/alarmare, stabilite prin OM 1978/2010.

Detalii: https://www.calitateaer.ro, http://www.anpm.ro/debit-doza-gama şi http://www.anpm.ro/analize-laborator.

Persoană de contact: Mihai Drăgan, comunicator ministerul Mediului

Trecerea frontierei şi solicitări de azil

Din data de 10 februarie 2022 până în prezent au intrat în România 828.155 de cetăţeni ucraineni.

Dintre aceştia, 4.344 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român. România poate asigura la nivel naţional circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 6.629 cetăţeni ucraineni, 3.655 direct din Ucraina, 1.372 din Republica Moldova şi 1.602 din alte state.

Persoană de contact: Comisar-şef de poliţie Monica Dajbog

Situaţia generată de avertizarea de navigaţie din zona de nord-vest a Mării Negre

Statul Major al Forţelor Navale, în cooperare cu autorităţile naţionale cu atribuţii în asigurarea siguranţei navigaţiei, continuă activitatea de supraveghere a spaţiului maritim al României.

Persoană de contact: Constantin Spânu

Comunicat de presă – Guvern

Sursa foto: noticias.r7.com