26 mai 2022

Clarificări privind taxa de salubrizare pentru imobilele nelocuite

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sibienii care deţin imobile nelocuite nu mai datorează taxă de salubrizare, odată cu modificarea Regulamentului privind taxa de salubrizare care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021. Singura condiţie pentru a beneficia de această prevedere era depunerea unei declaraţii de impunere care să ateste acest lucru, împreună cu confirmarea din partea Asociaţiei de Proprietari şi/sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncţional.

Termenul limită pentru depunerea acestei declaraţii a fost stabilit iniţial pentru 31 martie, fiind prelungit anul acesta până la 30 septembrie, tocmai pentru a le permite tuturor proprietarilor de imobile nelocuite să depună aceste documente.

Un număr de peste 6.500 de persoane au depus această declaraţie până la termenul limită. Pentru restul de aproximativ 3.700 de persoane aflate în evidenţele Direcţiei Fiscale cu imobile declarate în anii precedenţi ca nelocuite, au fost emise şi comunicate deciziile de impunere prin care s-a stabilit taxa din oficiu în cuantum de 924 lei/an, o penalizare prevăzută de noul Regulament în acest caz.

Persoanele care au primit această decizie mai au totuşi timp 60 de zile de la primirea acesteia să depună următoarele:

– declaraţia de impunere prin care să ateste că imobilul este nelocuit
– dovada din partea Asociaţiei de Proprietari sau orice alt document care atestă că imobilul este nelocuit / nefuncţional.

În acest caz, taxa penalizatoare de 924 de lei se anulează, iar cetăţeanul nu va mai datora taxă de salubrizare în anul respectiv pentru imobilul în cauză.

Reamintim că depunerea declaraţiilor de impunere privind taxa specială de salubrizare se poate face la registratura Direcţiei Fiscale de pe str. Turismului nr. 15A sau, mai simplu, prin mijloace electronice:
– platforma de e-administraţie de pe site-ul www.sibiu.ro
– adresele de e-mail: declaratie.salubrizare@sibiu.ro

Subliniem că această declaraţie privind imobilele nelocuite trebuie depusă de proprietari în fiecare an, până la data de 31 martie, pentru a confirma că respectivul imobil este în continuare nelocuit.