Publicat: 19 Octombrie, 2020 - 16:18
Share

Nici la inceputurile democraţiei noastre originale, clasa politica nu a fost atît de jalnica precum e azi. Ne-am suparat pe Brucan, cînd a spus ca avem nevoie de 20 de ani pentru a înţelege democraţia. Nu ne ajunge nici un secol, la cum ne comportam. E adevarat ca întreaga Europa trece printr-o situaţie jalnica, altfel nu ar fi reuşit atît de uşor cei care vor sa instaureze dictatura fricii.

Nu am avut prea mulţi oameni politici în anii "democraţiei", daca ne gîndim bine, nu cred sa mai avem azi pentru un partid adevarat. Unul care sa cunoasca interesele tarii şi abia dupa aceea cele personale sau de grup, unul cu demnitate şi fara complexe, unul care sa ştie sa negocieze politic, nu sa se comporte ca la piaţa, unul care sa cunoasca rolul deosebit de important al opoziţiei şi sa ştie sa-l foloseasca, atunci cînd nu se afla la putere. Şi ar mai trebui ceva, politicienii (ca oamenii politici cam lipsesc) sa aiba macar un dram de bun simţ şi sa se retraga din funcţii în clipa în care au parasit partidul care i-a propulsat acolo. Iar pentru mandatul urmator, sa candideze independent şi sa vada cît valoreaza. Aşa e o permanent tîrguiala, în care indivizi fara capacitaţi intelectuale, fara urma de patriotism şi chiar fara demnitate cauta sa-şi faca rost de un loc caldut de unde sa ia mulţi bani, fara a face nimic. 

Daca ei sunt acceptaţi, ba mai mult, puşi pe funcţii pe care nu le merita, e vina şefilor de partid, dornici sa cîştige vremelnic cu orice preţ şi tentaţi sa promoveze pe cei care îi lauda, nu pe cei care merita. Iar asta se vede clar în politica noastra actuala. Practic, nu ai pe cine sa votezi. 

Cîrpelile facute de unii şi furturile de politicieni ale altora, demonstreaza doar cît de gaunoasa e dorinţa de putere. Ca să ne revenim, ar trebui ca macar un partid sa caute sa se schimbe şi o poate face doar în opoziţie. 

Probabil, mai multe partide mici, fără orgolii de şefi de partid cum au unii, daca s-ar uni în urmatorii ani ar putea denonstra, dupa ce fac dovada ca sunt capabili de a intra în parlament, ca pot face o adevarata opoziţie şi au înţeles mecanismele democratice, atunci ar mai fi o speranţa. In situaţia de faţa, ma îndoiesc. 

Tanti Maria de la Radauţi, Dumnezeu sa o odihneasca, avea dreptate, daca se doreşte altceva atunci din clasa politica de azi, nici matura nu ar mai trebui sa ramîna.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: