Publicat: 24 Februarie, 2012 - 10:09
Share

În România, rata de cuprindere a copiilor în învăţământul preşcolar este de aproximativ 80%.

Dacă 20% dintre copiii între 3 şi 6 ani sunt ținuți acasă, această clasă pregătitoare care egalează, într-un fel, startul în învăţământul primar.

Este anul care trebuie să aducă pe o linie de plutire pe oricare din viitorii educaţi.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Educaţiei, sunt organizate 775 de centre pentru evaluarea psihomatică a copiilor. În funcţie de aptitudinile copiilor, părinţii vor putea decide ce să facă cu odraslele lor.

"Unde este vorba de un elev cu o capacitate deosebită, trebuie să-i dai şansa să-şi utilizeze această capacitate. Şi atunci există un număr de părinţi care optează pentru altă clasă decât cea pe care o vedem trecută clar în lege", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte curriculum acestei clase nou introduse, cadrul de referinţă este deja realizat, planurile-cadru şi programele sunt realizate, acestea vor intra în dezbatere publică în luna Martie.

Cât despre formarea cadrelor didactice, viitorul dascăl care va preda la clasa pregătitoare va fi pregătit suplimentar. În cursul lunii viitoare, ministerul va alege formatori naţionali, urmând ca în aprilie să fie aleşi cei judeţeni şi locali. Este vorba despre un număr de aproximativ 200 de formatori locali.

Dascălii vor fi pregătiţi online, sistemul de lucru fiind următorul: formare online, formare pe grupuri de lucru şi consiliere după ce începe anul şcolar.