Publicat: 1 Noiembrie, 2016 - 16:00
Share

Dacă Beethoven, Carl Philipp Emanuel Bach, Haydn, François Devienne sau Mozart ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost primiți oare pe covorul roșu? Mulțimile de fani i-ar fi aclamat? Nu putem ști, dar ceea ce este sigur acum, este faptul că posteritatea le-a asigurat un binemeritat renume și că muzica lor va fi întotdeauna în top-ul preferințelor melomanilor.

De aceea 'Clasic V.I.P' este titlul recitalurilor ce vor avea loc anul acesta în cadrul Turneului 'Flautul Fermecat', un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail. Miercuri, 2 noiembrie, va fi momentul culminant al turneului: prima întâlnire din cadrul acestei ediții cu publicul bucureștean, recitalul de gală al turneului. Ion Bogdan Ștefănescu va reveni apoi, pe 9 noiembrie, pentru a interpreta Concertul pentru flaut, harpă și orchestră de Mozart împreună cu Mariana Bîldea la harpă și cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gabriel Bebeșelea

Întrebat care este firul comun care leagă lucrările alese, Ion Bogdan Ștefănescu răspunde:

'Desigur, tocmai stilul clasic care definește întreaga muzică pe care o vom prezenta. Nici ordinea lucrărilor din program nu este întâmplătoare. Deschidem cu 'Hamburger' Sonata, apoi continuăm cu un opus din tinerețe al lui Beethoven (flaut, vioară, viola), opus la care a revenit și la vârsta maturității, dovadă că această excepțională lucrare l-a obsedat, creând varianta pentru flaut și pian. După pauză, veți asculta o sonată de Haydn, desprinsă dintr-un ciclu de Opt sonate pentru flaut și pian, o alta de Devienne, plină de vervă și de melodii accesibile și în final, un adevărat șlagăr al tuturor vremurilor: 'Mica serenadă' de Wolfgang Amadeus Mozart.'

Evenimentul de la București va fi unul special și emoționant, căci Radio România și Editura Casa Radio organizează în pauza recitalului, în foaierul Sălii Radio, lansarea audiobook-ului Visători la steaua singurătății. Un eseu poetic realizat de regretatul actor Eusebiu Ștefănescu, după versurile lui Mihai Eminescu și Nichita Stănescu, alături de fiul său, Ion Bogdan Ștefănescu, care a compus și a interpretat muzica originală. Este singura înregistrare realizată de cei doi la Radio România, apărută în colecția Fonoteca de Aur, în Seria 'Spectacolul poeziei'.

'Ascultându-l mai întâi și apoi văzându-l pe Eusebiu Ștefănescu recitând versuri, am fost impresionat tocmai de modul cu totul special al rostirii sale, ceremonioase, înalte și, în același timp, apropiate și necontrafăcute. Simțeam că versurile astfel purtate, cu distincție și discreție, cu o admirabilă modestie a adecvării la text, au fost trecute prin intimitatea sufletească și prin filtrele inteligenței sale interpretative. Eusebiu Ștefănescu a fost un recitator desăvârșit, un intercesor devotat al poeților români moderni și contemporani în fața publicului din România. El își făcea selecția lui, punea accentele lui, adăuga nuanțele lui. În dicțiunea sa, orice poem își trăia o nouă viață. Este ceea ce se întâmplă și cu textele din programul acestei extraordinare recitări', scrie criticul Mircea Martin, cel care semnează cuvântul introductiv al audiobook-ului și care îl va prezenta în cadrul lansării.

Această înregistrare a fost realizată în ultimele săptămâni de viață ale lui Eusebiu Ștefănescu, pe care fiul său le-a imortalizat în versuri, dar și într-un jurnal în care descrie și experiența înregistrării de la radio. Ambele se regăsesc în volumul Un vers care lasă moartea cu gura căscată, apărut le Editura Tracus Arte, care va fi prezentat în aceeași seară.

Elevii și studenții de la toate specializările vor avea acces gratuit la recital și lansare, în baza carnetului și în limita locurilor disponibile.

ITINERAR TURNEU FLAUTUL FERMECAT

RECITALURI

Ion Bogdan Ștefănescu — flaut

Horia Mihail — pian

Lucrări de C. Ph. E. Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart

1 noiembrie, ora 18 — Caracal, Teatrul Național

2 noiembrie, ora 19 — București, Sala Radio

3 noiembrie, ora 18 — Pucioasa, Centrul Cultural

4 noiembrie, ora 19 — Brașov, Sala Patria

CONCERTE CU ORCHESTRA

Ion Bogdan Ștefănescu — flaut

Mariana Bîldea — harpă

Mozart — Concertul pentru flaut, harpă și orchestră

9 noiembrie, ora 19 — București,  Sala Radio

10 noiembrie, ora 19 — Pitești, Centrul multifuncțional