Publicat: 13 Martie, 2018 - 09:50

În contextul problemelor foarte grave legate de navigabilitatea Dunării pe sectorul dintre România şi Bulgaria, situaţie care persistă de foarte mult timp, precum şi a refuzului repetat al autorităţilor bulgare de a-şi asuma obligaţiile ce le revin, europarlametarul PSD Claudia Ţapardel a înaintat în numele delegaţiei române din grupul S&D şi a altor colegi români din grupurile ALDE şi EPP, o scrisoare deschisă către Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Comisarului European pentru Mobilitate şi Transport, Violeta Bulc şi Preşedinta Comisiei pentru Transporturi şi Turism din Parlamentul European, Karima Delli.

Prin această scrisoare, semnatarii îşi exprimă îngrijorarea şi dezamăgirea cu privire la neefectuarea operaţiunilor de dragaj de-a lungul sectorului navigabil aflat în responsabilitatea autorităţilor bulgare.

Ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea stakeholderilor români din sectorul de navigaţie maritim şi fluvial, reprezentanţii României în Parlamentul European condamnă ferm lipsa de cooperare a autorităţilor bulgare şi atrage atenţia asupra consecinţelor grave pentru industria şi economia românească, solicitând o intervenţie promptă a instituţiilor europene în vederea rezolvării acestei probleme.

"Deşi autorităţile bulgare şi-au luat în repetate rânduri angajamentul să asigure o întreţinere corespunzătoare a Dunării, acestea au eşuat lamentabil în atingerea acestui scop, blocând indirect accesul Cargo în şi dinspre Europa.

Din acest motiv, industria românească a înregistrat pierderi semnificative cauzate de creşterea preţurilor de transport, contribuind în aceleaşi timp şi la reducerea activităţilor turistice în Delta Dunării. O altă consecinţă negativă este reprezentată de redirecţionarea operaţiunilor de transport pentru produse agricole şi materii prime către alte porturi europene, lărgind decalajul de dezvoltare dintre vest şi est", precizează eurodeputata PSD în scrisoarea deschisă.

Lipsa navigabilităţii Dunării pe sectorul dintre România şi Bulgaria afectează piaţa unică şi reprezintă o problemă care trebuie ridicată la nivel european

Lipsa de acţiune a autorităţilor bulgare, în ciuda numeroaselor încercări de colaborare venite din partea autorităţilor române, este cu atât mai dezamăgitoare cu cât Dunărea este unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, din lungimea căruia jumătate, adică 1100 km, străbate România. Trebuie subliniat faptul că Dunărea reprezintă atât un punct de intrare în inima Europei, cât şi un punct de referinţă de-a lungul mai multor axe strategice.

De asemenea, în contextul discuţiilor care au loc pentru dezvoltarea unui sistem de transport modern şi sustenabil, navigaţia internă reprezintă una din cele mai curate alternative şi este crucială în implementarea obiectivelor ce ţin de multimodalitate.

Totodată s-au evidenţiat efectele negative ale lipsei operaţiunilor de dragaj pentru piaţa unică europeană şi s-a solicitat sprijinul instituţiilor europene pentru a soluţiona o situaţie extrem de problematică pentru sectorul de transport fluvial şi maritim.

"Lipsa disponibilităţii de colaborare a părţii bulgare în vederea remedierii acestei situaţii are consecinţe grave asupra întregului sistem de transport european şi asupra economiilor tuturor statelor membre. De aceea dorim să aducem din nou în atenţia instituţiilor europene această situaţie şi să solicităm o intervenţie promptă a acestora în rezolvarea unei chestiuni de mare importanţă pentru sectoarele de transport şi turism", a conchis Claudia Ţapardel.

Textul complet al scrisorii deschise îl puteţi găsi pe pagina oficială a europarlamentarului Claudia Ţapardel: http://www.claudia-tapardel.ro/ro/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-...

Tag-uri Nume: