Publicat: 6 Aprilie, 2016 - 19:45

Scriitorul român Claudiu M. Florian a fost desemnat, marți, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură al anului 2016.

Cartea cu care a câștigat premiul se numește "Vârstele jocului. Strada cetății" și a fost publicată de editura Cartea Romaneasca, în anul 2012.

Pe lângă autorul român, lista mai include încă 12 autori din întreaga Europă, și anume, Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunovic (Bosnia-Hertegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bj Rn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) și Jesus Carrasco (Spania), informează site-ul European Union Prize for Literature.

Premiile vor fi înmânate câștigătorilor pe data de 31 mai, la Bruxelles, de comisarul european Tibor Navracsics și de Silvia Costa, președintele comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European. Fiecare laureat va primi un premiu de 5.000 de euro și va beneficia de promovare la târguri internaționale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt și Paris.

"Îi felicit călduros pe laureații ediției 2016. Literatura și posibilitatea de a scrie în completa libertate ne permit să ne înțelegem reciproc și să conviețuim mai bine, lucruri care sunt mai importante acum ca oricând. Acesta este motivul pentru care vom continua să sprijinim traducerea, publicarea, vânzarea și lectura operelor literare străine.", a declarat Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport.

Florian este originar din localitatea Rupea, judetul Brasov și a studiat Limba si literatura germană, la Universitatea din București. Din 2002, el lucrează în Ministerul Afacerilor Externe, iar în acest moment este angajat al Ambasadei României de la Berna.