27 iunie 2022

Claudiu Năsui: România este pentru Republica Moldova primul partener comercial şi investiţional după numărul de firme cu capital mixt

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari, a declarat joi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

„România este pentru Republica Moldova primul partener comercial şi investiţional după numărul de firme cu capital mixt – 1.653 – şi volumul capitalului subscris, adică în jur de 245 de milioane de dolari. Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari. Relaţiile există, sunt solide, putem să le consolidăm mai mult. Deja comerţul bilateral a început să recupereze din pierderea de 12% înregistrată în anul 2020, care a fost un an pandemic…. În primul trimestru al anului curent, volumul schimburilor comerciale a crescut deja cu 8,4% ceea ce este îmbucurător, privind din afară. Ştiu, de asemenea, că acest parteneriat ne obligă în permanenţă şi la nuanţarea calitativă a comerţului şi a investiţiilor. Totodată, este momentul valorificării mai intense a oportunităţilor care decurg din statutul României de membru UE şi din acordurile de comerţ liber ale Republicii Moldova cu statele CSI (Comunitatea Statelor Independente – n. r.) prin plasarea mărfurilor şi a serviciilor realizate în comun pe aceste pieţe”, a subliniat Claudiu Năsui, la Conferinţa de afaceri „Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti”.