17 octombrie 2021

Clinica de Radiologie şi Imagistică Medicală şi Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu dotate cu aparatură modernă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Clinica de Radiologie si Imagistică medicală în care funcţionează patru laboratoare de radiologie, precum şi Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au fost dotate, în ultimii doi ani, cu un număr de cinci aparate de radiodiagnostic fixe, trei aparate mobile şi două ecografe moderne.

Prin aparatura achiziţionată s-au putut realiza circuite separate pentru pacienţii cu afecţiuni chirurgicale, medicale atât non-COVID 19 cât şi COVID 19.

Pacienţii secţiilor de urgenţă, inclusiv pacienţii COVID-19, greu deplasabili, beneficiază de examinări radiografice cu ajutorul aparatelor de radiologie mobile. Au fost achiziţionate trei aparate dotate cu cel mai performant detector de 100 microni ce comunică wireless cu sistemul integrat al spitalului.

Datorită aparatelor de ultimă generaţie instalate în trei laboratoare de radiologie diferite (pentru secţiile chirurgicale, medicale şi cardiologie), pacienţii beneficiază de examinări radiografice şi fluoroscopice cu cea mai mică doză de radiaţie ce asigură un flux de lucru rapid cu ajutorul interfeţei intuitive, protocoalelor de poziţionare automată a pacientului, deservind astfel un număr mare de pacienţi.

Confortul şi siguranţa pacienţilor sunt asigurate pentru ortopedie, ATI şi provizoriu pentru o parte a serviciului de urgenţă cu ajutorul sistemului Discovery XR656 HD iar masa aparatului suportă o greutate de până la 400 kg şi coborârea la sol până la 50 cm, pentru a facilita examinările celor imobilizaţi, copiilor şi persoanelor vârstnice.

Pacienţii care au nevoie de examinări radiologice în serviciul de urgenţă vor putea fi diagnosticaţi mai uşor cu un sistem ai cărui detectori wireless şi masa automată asigură o imagine de calitate superioară şi un diagnostic precis.

Totodată, sistemul cu ultrasunete al celui mai performant ecograf permite efectuarea examinărilor clinice avansate prin design de ultimă generaţie şi inteligenţă artificială şi asigură medicilor un grad ridicat de încredere în stabilirea diagnosticului, inclusiv ecografia cu contrast sau pentru realizarea puncţiilor biopsie ecoghidate sau marcaj tumoral.

Datorită acestor echipamente spitalul poate să asigure pentru pacientele cu afecţiuni tumorale maligne ale sânului întreg diagnosticul oncologic (prin consult de specialitate, serviciul de mamografie care este recent dotată şi cu mamograf cu tomosinteză şi contrast, biopsia ecoghidată şi examenul anatomo-patologic şi imunhistochimic) şi tratamentul oncologic şi chirurgical.

„Prin achiziţionarea acestor echipamente s-a trecut de la radiologia convenţională (care utiliza doze mari de iradiere, timp de prelucrare îndelungat, developarea filmelor radiologice) la radiologia digitală, care utilizează doze reduse de iradiere, care prelucrează, stochează şi transmite informaţia iconografică medicală prin metode digitale. Diferenţele dintre cele două metode de diagnostic radiologic sunt similare cu diferenţele pe care le cunoaştem cu toţii dintre fotografia clasică cu film fotografic, developare şi imprimare pe hârtie, faţă de facilitatea cu care astăzi folosim telefonul pentru a obţine fotografii cu calitate mult superioară faţă de cele de acum 20-30 de ani. Totodată, capacitatea spitalului de a oferi suport medical în funcţie de nevoile specifice ale fiecărui pacient a fost sporită prin dotarea cu aparatura medicală de ultimă generaţie. Aşadar, atât medicii, cât şi pacienţii au reale beneficii prin scurtarea timpului investigaţiilor, dar şi prin precizie ridicată a diagnosticelor”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Investiţia totală a fost de aproximativ 10,8 mil RON, sursele de finanţare fiind reprezentate de programe guvernamentale cu participarea financiară a Consiliului Judeţean Sibiu (3,8 mil RON), precum şi de fonduri nerambursabile (7 mil RON) atrase prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).