Publicat: 1 Noiembrie, 2012 - 19:00

“Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienților români la servicii psihologice, prin refuzul de a le introduce spre decontare directă în Contractul-cadru. Accesul pacienților la serviciile psihologice este practic imposibil de realizat”, susţine Colegiul Psihologilor din România.
 
Conform statisticilor, 40% din populaţia României, aflată în mediul rural, nu a beneficiat niciodată de o evaluare psihologică clinică ăi nu cunoaşte ce este un psiholog.
 
“În prezent, CNAS nu decontează în realitate astfel de servicii și nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS consideră într-un mod aberant că beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate şi nu pacienţii”, au adăugat reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România.
 
Colegiul Psihologilor din România solicită și introducerea unor modificări în proiectul Contractului-cadru în care să se precizeze în mod expres obligativitatea consultării reprezentanţilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cât şi reglementarea serviciilor conexe actului medical.
 
O altă problemă cu care se confruntă psihologii este faptul că atestatele de liberă practică emise în baza Legii nr. 213/2004 nu sunt recunoscute în spitale din cauza unor neconcordanțe între lege şi ordinele emise ulterior de Ministrul Sănătății.
 
În prezent, în România sunt aproximativ 14.000 de psihologi, dintre care aproximativ 3.000 îşi exercită profesia în mod independent.