Publicat: 6 August, 2020 - 09:55
Share

Reacţia elevilor cu privire la măsurile propuse pentru începerea anului şcolar

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, salută decizia privind stabilirea modului în care vor avea loc cursurile, fie online, fie offline, ce a fost prezentată de către preşedintele ţării, Klaus Iohannis, în urma şedinţei care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Considerăm oportun ca deciziile să fie luate în plan local, în funcţie de contextul epidemiologic prezent în fiecare localitate sau judeţ.

În ceea ce priveşte scenariile în care unităţile de învăţământ preuniversitar pot fi încadrate, sunt esenţiale câteva aspecte:

- Scenariul verde: cursurile vor avea loc în mediul offline, toţi elevii mergând la şcoală: în acest caz, este necesar ca autorităţile publice locale să asigure dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ cu materiale igienico-sanitare.
De asemenea, este important ca distanţarea fizică să fie asigurată de către unitatea de învăţământ şi respectată de către elevi, pentru ca aceştia să fie în afara pericolului de infectare.

- Scenariul galben: Elevii de şcoală primară şi cei aflaţi în an terminal vor merge la şcoală. Restul elevilor va învăţa în format hibrid (atât offline, cât şi offline): În afara măsurilor precizate în cazul primului scenariu, este imperioasă dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video, dar şi dotarea elevilor şi cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participării la orele online.

- Scenariul roşu: Orele de curs se vor desfăşura exclusiv în mediul online: În acest caz, în afara achiziţionării şi oferirii dispozitivelor electronice elevilor sau profesorilor, este importantă adaptarea materiei predate de către fiecare cadru didactic, astfel încât aceasta să fie uşor de asimilat şi de aprofundat de către elevi.

În plus, este necesară formarea tuturor cadrelor didactice în ceea ce priveşte utilizarea dispozitivelor digitale, cât şi în ceea ce priveşte modalităţile de predare a materiilor în mediul online, pentru a asigura calitatea informaţiilor care ajung la elevi.

"Salutăm hotărârea autorităţilor de a descentraliza procesul decizional privind începerea anului şcolar, această responsabilitate revenind comitetelor judeţene de acţiune. Cu toate acestea, considerăm că decidenţii trebuie să dea dovadă de responsabilitate în procesul de deschidere a şcolilor, analizând cu seriozitate contextul local şi consultând actorii din sistemul educaţional înainte de a lua o decizie. Nu în ultimul rând, indiferent de modul în care ne vom întoarce la şcoală, încurajez toţi elevii să respecte cu stricteţe măsurile de siguranţă impuse de autorităţi. În joc sunt sănătatea şi vieţile noastre şi ale celor din jur.", a declarat Rareş Voicu, Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: