Publicat: 9 Februarie, 2018 - 10:21

SOLICITĂM MINISTRULUI ROMÂN DE EXTERNE EXPLICAŢII URGENTE CU PRIVIRE LA GAZODUCTUL BRUA ŞI ÎNŢELEGERILE NETRANSPARENTE CU UNGARIA!

CNMR este o structură formată din componente diverse ale societăţii civile, dar şi organizaţii, respectiv specialişti în domeniul resurselor naturale, în acest caz , al exploatării de hidrocarburi.

Solicităm ministrului de externe domnul Teodor Meleşcanu şi celorlalţi miniştri de resort, explicaţii urgente şi transparenţă cu privire la gazoductul BRUA şi acordul cu Ungaria:

1. Îi cerem clarificări cu privire la existenţa sau nu a unui acord între România şi Ungaria care să vizeze exploatarea resurselor de gaze naturale;

2. În măsura în care un astfel de acord este semnat solicităm precizări clare cu privire la preţul estimat sau stabilit de tranzacţionare a gazelor naturale către Ungaria; condiţiile exacte privind investiţia în infrastructura necesară exploatării şi tranzacţionării gazelor naturale prin Ungaria; orice alte detalii care vizează înţelegerea dintre partea română şi partea maghiară cu privire la gazoductul BRUA

Neclarităţile dintre declaraţiile oficialilor Ministerului de Externe român şi ale Ministerului de Externe maghiar sunt extrem de periculoase şi creează suspiciuni cu privire la condiţiile unei înţelegeri între statul român şi statul maghiar ce vizează tranzacţionarea de gaze naturale.

În urma campaniei din ultimii ani, inclusiv din ultima lună a oficialilor maghiari, dar şi a reprezentanţilor UDMR, PCM şi PPMT la adresa statului român de denigrare, subminare a autorităţii naţionale, a statului român şi jignire a cetăţeanului României, considerăm îndreptăţită solicitarea fermă la transparenţă din partea MAE şi a Guvernului României cu privire la discuţiile purtate pe acest subiect.

Reamintim oficialilor români că resursele naturale nu aparţin instituţiilor ci aparţin cetăţenilor, iar CNMR va veghea atent ca acestea să fie exploatate în condiţii de maximă optimizare şi profit pentru statul român opunându-se categoric oricăror înţelegeri cu statul maghiar care să prejudicieze interesele cetăţenilor români.

''Teodor Meleşcanu a gafat din nou! Bâlbâiala în jurul subiectului BRUA creşte suspiciunile cu privire la legăturile mai puţin transparente ale ministrului de externe român cu statul maghiar şi devine nu numai legitimă, dar şi obligatorie solicitarea CNMR faţă de ministrul de externe de a face precizări urgente cu privire la orice discuţie, înţelegeri sau acorduri încheiate cu statul maghiar'', a declarat preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu. Comunicat de presă - Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României