Publicat: 20 Septembrie, 2020 - 13:56
Share

Partidul guvernamental PiS din Polonia spune că coaliția se poate despărți, declanșând alegeri, după ce aliații săi au refuzat să susțină un proiect de lege privind drepturile animalelor. Legislația ar interzice cultivarea blănurilor și producția de carne cușer și halal pentru export.

Proiectul de lege a fost adoptat într-un vot târziu cu sprijinul parlamentarilor din opoziție. Partidul guvernamental PiS a declarat că aliații săi ultra-conservatori și moderați și-au pus coaliția în pericol, nereușind să o susțină.

"Deciziile de ieri au condus la situația în care nu știm dacă coaliția există", a spus Michal Dworczyk, principalul asistent al premierului. „Un guvern minoritar nu ar putea rămâne la putere până la sfârșitul mandatului său; ar fi nevoie de alegeri anticipate ” , a declarat oficialul vineri la radioul public.

Problema a devenit un test major de unitate pentru coaliția, care este la putere din 2015. Toți parlamentarii din partidul ultraconservator Polonia Unită s-au opus proiectului de lege. Majoritatea parlamentarilor din Accord - aripa mai moderată a taberei de guvernământ - s-au abținut, dar Adam Bielan, membru al Parlamentului European din Accord, consideră că este prea devreme să abandoneze coaliția. „O alegere anticipată ar duce la stânga la preluarea puterii”, a spus el.

Proiectul de lege privind drepturile animalelor este popular printre tinerii polonezi. Cu toate acestea, opozanții din cadrul coaliției se îngrijorează că va înstrăina fermierii și îi va face rău în inimile rurale.

Polonia este unul dintre cei mai mari exportatori de carne halal și kosher din Europa. De asemenea, țara produce milioane de blănuri pe an, în timp ce sectorul are aproximativ 50.000 de angajați.

Tag-uri Nume: