Publicat: 30 Noiembrie, 2012 - 10:58
Share

 

Cunoscuţi datorită trupei Sistem, dar și datorită proiectelor individuale, Florin Romaşcu şi Robert Magheţi au demarat un nou proiect muzical, Cobzality, pe care îl lansează pe 1 Decembrie.
 
Folclorul românesc autentic, datinile şi tradiţiile sunt motorul principal al acestui proiect. La acestea se alătură o vastă gamă de instrumente de percuţie, trompetă, caval, nai şi sunete de sintetizator. Vocile şi liniile melodice sunt înregistrări vechi, unele dintre ele depășind jumătate de secol.
Prin noua trupă percuţioniştii îşi doresc să declare în faţa lumii întregi că sunt mândri că sunt români. De aceea, ziua aleasă pentru lansarea oficială a trupei este 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Primul videoclip va fi lansat pe 1 Decembrie pe pagina de Facebook a trupei: facebook.com/Cobzality. Muzicienii îşi doresc să asocieze noua trupă cu Ziua Naţională a României, deoarece Cobzality este un proiect românesc, inspirat de tradiţie, datini şi cântece de la noi. Cobzality deschide muzicii tradiţionale autohtone o nouă poartă spre universalitate, având potenţialul de a pune România pe harta world music.
Alături de Florin Romașcu şi Robert Magheți, din Cobzality fac parte Sebastian Burneci, Victor Mihăilescu, Bianca Purcărea şi Cristian Moroianu. În concerte, li se vor alătura şi alţi muzicieni, virtuozi ai instrumentelor şi ai cântecului tradiţional românesc. Astfel, nu trebuie să surprindă pe nimeni dacă la un eveniment, elementul care domină scena este un instrument muzical. Poate fi un bucium sau naiul, poate fi cavalul sau chiar cobza, cea care a inspirat şi denumirea proiectului muzical.
Numele Cobzality nu a fost ales la întâmplare. La unison, istoricii muzicali şi etnologii au căzut de acord că dacă un instrument tradiţional ar putea căpăta rangul de brand de ţară, cobza ar fi primul care poate aspira la acest statut. Provenită din milenara liră tracă, cobza face parte din cultura noastră naţională, din identitatea muzicală a poporului român. 
Cobzality încearcă să aducă o bucată din sufletul şi spiritul românesc, aşa cum îl percep semnatarii proiectului. "Ca să ştii încotro te îndrepţi, trebuie să afli de unde vii. România nu înseamnă doar azi. Prea prinşi să trăim în actualitate, uităm cine suntem, uităm lucruri valoroase, ne contrazicem personalitatea și ne infirmăm identitatea" – declară semnatarii proiectului, care cred că au găsit o cale de a aduce în prezent vestigiile valoroase ale culturii româneşti.
 
Cobzality este un proiect necesar, care reușește să iasă la iveală într-un moment cum nu se poate mai bun. Momentul este cel în care lipsa acută de valori naţionale autentice riscă să transforme însăşi societatea în care trăim într-o copie palidă şi ieftină a unei societăţi consumeriste în care, cu mici excepţii, toată lumea se complace. Aici intervine şi proiectul muzical Cobzality, care își propune să scoată la lumină valorile tradiţionale şi să le aşeze în contextul actual, corespunzător anilor pe care îi trăim. 
Cobzality se dezvăluie publicului cu videoclipul "Paparudă Rudă" pe 1 Decembrie 2012.
 
Autor: Călin Angheluţă