Publicat: 28 Martie, 2012 - 15:10
Share

Deputatul PDL Mircea Lubanovici solicită cele două companii Coca-Cola şi Pepsi să-şi modifice reţeta şi să renunţe la substanţele cancerigene pe care le-ar conţine.

"Ca apărător al drepturilor omului - ce includ şi drepturile consumatorilor precum şi drepturile creştinilor - doresc să-mi exprim îngrijorarea faţă de practicile a două companii transnaţionale producătoare de băuturi răcoritoare care fac afaceri şi în România şi care, potrivit ultimelor modificări ale legislaţiei din statul California, Statele Unite - s-a dovedit că folosesc ingrediente cu potenţial caracter cancerigen. Au apărut studii care indică faptul că aceşti aditivi ar fi la originea unor cancere şi a sindromului de hiperactivitate din ce în ce mai frecvent la copii. Se cunoaşte că pentru a evita o etichetă de avertizare a consumatorului, aşa cum o impune legislaţia din statul California, cele două companii transnaţionale au decis să renunţe la un colorant - caramel - considerat cancerigen de către o asociaţie a consumatorilor din SUA. Este vorba de compusul 4-metilimidazol (4-MEI) din coloranţii caramel. Această modificare le-a fost impusă de noua legislaţie adoptată în acest stat, care obligă cele două companii, lidere pe piaţa băuturilor carbogazoase pe bază de cola, de a-şi însoţi produsele de un avertisment de tipul "atenţie! produsul conţine un compus cancerigen". În ianuarie anul acesta, în California s-a luat această decizie cu scopul de a preveni riscurile asupra sănătăţii consumatorilor", se arată în declaraţia deputatului Lubanovici.

"Despre substanţa chimică respectivă se ştie deja că afectează ficatul, plămânul, tiroida şi compoziţia sângelui, dar Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente a Statelor Unite estimează că un consumator ar trebui să bea aproximativ 1.000 de cutii de băutură răcoritoare toată viaţa pentru a se expune acestor efecte. Chiar şi aşa, o asociaţie importantă pentru protecţia consumatorilor din SUA cere în mod categoric interzicerea totală a coloranţilor caramel existenţi în numeroase produse: siropuri, sosuri soia etc. Având în vedere că una din cele 2 transnaţionale s-a angajat, printr-un comunicat recent emis şi în România să modifice reţeta - solicităm companiilor respective să facă modificările necesare cât mai repede, pentru a nu pune în pericol sănătatea românilor. În acelaşi context, doresc să-mi exprim îngrijorarea faţă de conţinutul în exces în aditivi din categoria celor periculoşi de tip E-uri, pe care producătorii români îi adaugă în mezeluri, în special în parizer, crenvurşti, băuturi răcoritoare şi supele instant sau alimentele afumate", mai spune acesta.

 

Mircea LUBANOVICI
Curriculum Vitae

Nascut in 20 iulie 1958 in municipiul Suceava.
Iulie 1985 (la varsta de 27 ani)
- emigrat in SUA impreuna cu sotia sa Monica, cu care este casatorit din Iulie 1983.
- obligati sa renunte la cetatenia romana, dar au redobandit-o in urma cererii depuse in anul 1993.

Cariera: Om de afaceri

Studiile si activitate profesionala

 • Iunie 1976: absolvit Scoala Profesionala din cadrul Liceului Industrial nr.2, Suceava,
 • Iunie 1978: absolvit studiile liceale la seral.
 • 1978: Frezor la Intreprinderea de Reparatii Auto Suceava
 • 1978-1980: Serviciu Militar
 • 1980-1985: coordonatorul - studio foto de mare succes in Ipotesti-Suceava.
 • Iunie 1985: emigrat in SUA - Chicago, statul Illinois.
 • 1985-1986: colegiul "Harry Truman Community College", Chicago - limba engleza
 • 1985-1986: Institutul "Power Engineering Institute" din Palatine, Illinois - CNC operator/programator.
 • 1986-1989: "Tool and Engineering Company" din Chicago - Operator & Programator CNC , firma specializata pe productia de subansambluri-prototip pentru producatorul American de automobile "Ford".
 • 1989-1992: "M & M General Construction Company", Chicago- Fondator si CEO -companie specializata pe constructii si renovari de imobiliare rezidentiale, precum si de spatii comerciale.
 • 1989-2008: Continetal Textiles dBA - confondator impreuna cu sotia Monica, firma specializata pe import-export. In 1992 a fost relocata in Orasul Portland -statul Oregon.
 • 1993: Camera de Comert din orasul Portand - cursuri specializate import-export
 • 1994: Portland Community College - cursuri de management si marketing
 • 2000-2008: revista Romanian Times - confondator si editor.

Organizare a unor simpozioane si conferinte in comunitatea romaneasca din zona metropolei Portland in colaborare cu Ambasada Romaniei din Washington DC si Consulatul General al Romaniei din Los Angeles, precum si cu Onorabilul James Rudd, Consul Onorific al Romaniei din Portland Oregon.
Organizare a unor intalniri ale reprezentantilor Romaniei cu comunitatea Romana din Nord Westul Statelor Unite.
Organizare a sectiilor de votare in zona Portland-Oregon, Vancouver-WA.