Publicat: 28 Noiembrie, 2012 - 08:12

ANM a emis o avertizare de ceaţă în mai multe zone din ţară.
Intre orele : 06:50 si 12:00
In zona : pe spaţii relativ extinse, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, inclusiv pe E 85.
Se vor semnala : ceaţă, cu vizibilitate redusă sub 200 m, izolat sub 50 m, însoţită cu totul izolat de burniţă.

Intre orele : 06:50 si 10:50
In zona : pe arii relativ extinse în judeţele Dolj, Gorj, Vâlcea şi Olt, inclusiv zona municipiilor Craiova, Tg. Jiu, Rm. Vâlcea şi Slatina.
Se vor semnala : ceaţă cu scăderea vizibilităţii, local sub 200 m şi izolat sub 50 m.

Intre orele : 06:00 si 10:00
In zona : pe arii extinse în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti şi local în judeţele Ialomiţa Călăraşi şi Buzău.
Se vor semnala : ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m, insoţită izolat de burniţă.

Intre orele : 05:50 si 08:50
In zona : drumurile europene, autostrada A3 si zonele joase din judetul Cluj, inclusiv municipiile Cluj-Napoca, Dej si Turda.
Se vor semnala : ceata care poate determina scaderea vizibilitatii orizontale sub 200 m si izolat sub 50 m.

 


Recomandari pentru conducatorii auto:
Ceaţa persistentă reprezintă un factor perturbator pentru circulaţia autovehiculelor, din cauza vizibilităţii scăzute. Ea este asociată şi cu posibilitatea întâlnirii unor porţiuni umede, care determină scăderea aderenţei pneurilor la suprafaţa părţii carosabile.

În aceste condiţii, obligaţiile conducătorilor de autovehicule ce rezultă din prevederile legale, reducerea vitezei de deplasare şi folosirea luminilor de întâlnire, sunt menite să prevină producerea evenimentelor rutiere nedorite, susţin poliţiştii Capitalei.


Nu trebuie neglijată nici starea de disconfort şi de oboseală ce apar atunci când conduceţi un timp mai lung, în condiţii de ceaţă.
 
Totodată, cel de la volan trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate, fiind imperios necesar ca ştergătoarele de parbriz şi instalaţia de climatizare să fie în stare perfectă de funcţionare.
 
Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.             
 
Altfel, observarea mai târzie a obstacolelor şi creşterea spaţiului de frânare măresc riscul producerii accidentelor de circulaţie.