Publicat: 5 Februarie, 2020 - 17:51
Share

Deputaţii europeni din două comisii de specialitate se întâlnesc joi la Bruxelles cu Codruţa Kovesi în cadrul unei audieri în legătură cu modul de funcționare și rolul Parchetului European (EPPO).

Parchetul European va funcționa ca o structură colegială, formată din două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-șef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegați situați în statele membre, care vor fi însărcinați cu activitatea de zi cu zi a investigațiilor și urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul și cu legislația respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce și va supraveghea toate investigațiile și urmăririle penale desfășurate de procurorii europeni delegați, asigurând astfel o politică consecventă în materie de investigații și urmărire penală în întreaga Europă. Deși competența sa este limitată la statele membre participante, Parchetul European va coopera cu celelalte state membre ale UE neparticipante. În acest sens, Consiliul a invitat Comisia să ia în considerare prezentarea unor propuneri adecvate pentru a asigura eficiența acestei cooperări judiciare.

Amintim că, 20 de state membre au fost de acord privind crearea unui Parchet European (EPPO), iar Codruţa Kovesi a fost numită anul trecut în funcția de procuror-şef european la capătul unor discuţii şi negocieri complicate între Parlament şi Consiliu, iar Biroul central al Parchetului European va fi la Luxemburg.

Cooperare consolidată

Procedura de cooperare consolidată a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere.

Până în prezent, s-au alăturat cooperării consolidate: Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia și Austria. Alte state membre se pot alătura oricând cooperării.

Uniunea și statele sale membre se confruntă uneori cu situații complexe, de exemplu, frauda care prejudiciază fondurile structurale ale UE sau frauda transfrontalieră la scară largă în domeniul TVA. În aceste cazuri, anchetatorii și procurorii penali naționali adesea nu dispun de instrumentele necesare pentru a putea acționa rapid și eficient la nivel transfrontalier.

Parchetul European va remedia aceste deficiențe și va consolida combaterea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, contribuind astfel la un buget al Uniunii mai puternic și mai bine protejat. Parchetul European va veni în completarea activității OLAF și a Eurojustului, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.

Carmen Dinu, Bruxelles

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: