26 mai 2022

Coeziunea economică, socială și teritorială – vector de dezvoltare regională

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dezbaterile organizate de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, sub egida Conferinței privind viitorul Europei, reflectă interesul nostru de a implica actorii relevanți din România în dialoguri pragmatice privind prioritățile agendei europene

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a organizat miercuri, 8 decembrie 2021, la Sibiu, o nouă dezbatere, având ca temă „Coeziunea economică, socială și teritorială – vector de dezvoltare regională“.
Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, la Complexul Național Muzeal ”ASTRA” din Sibiu și online, cu participarea deputaților din Comisia pentru afaceri europene, a reprezentanților societății civile, administrației publice centrale și locale, precum și ai mediului antreprenorial local.
În intervenția sa, președintele Ștefan Mușoiu a arătat că agenda de lucru a comisiei pe care o conduce urmărește ca politicile europene să se raporteze în permanență la principiul coeziunii între statele membre, dar și între diferitele categorii socio-economice: „Consolidarea convergenței economice, sociale şi teritoriale este esenţială pentru reducerea disparităților regionale şi promovarea de oportunități egale, reale pentru cetăţeni”.
Coordonatorul evenimentului de la Sibiu a fost doamna deputat Christine Thellmann, secretar în cadrul comisiei. Din partea gazdelor au participat doamna Daniela Cîmpean, președinte al Consiliului Județean Sibiu, domnul Ciprian Ștefan Anghel, manager general al Muzeului Astra și domnul Adrian Bibu, administrator public al județului Sibiu, coordonator al programului Anii Drumeției.
În cadrul dezbaterii au luat cuvântul domnul Vasile-Cristian Roman, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, doamna Iulia Matei, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, precum și domnii europarlamentari Victor Negrescu și Siegfried Mureșan.
Doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, s-a adresat participanților prin intermediul unui mesaj video înregistrat.
De asemenea, au intervenit în cadrul discuțiilor reprezentanți ai mediului antreprenorial și academic, precum și deputați, membri ai Comisiei pentru afaceri europene.
Vorbitorii s-au referit la politicile și programele care contribuie la dezvoltarea locală și regională, în domenii-cheie, precum educația, sănătatea, turismul, energia verde, digitalizarea, Sibiul fiind un exemplu de bune practici pentru dezvoltarea durabilă, creșterea calității vieții, crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, precum și valorificarea potențialului cultural rural.
„Pe plan național, evenimentele din cadrul Conferinței privind viitorul Europei reflectă eforturile parlamentare de a implica mai mult cetățenii cu privire la cele mai importante teme aflate pe agenda europeană. Vom continua seria dezbaterilor noastre, pentru că ne dorim ca rezultatele acestor consultări să aducă o contribuție constructivă la nivel european, prin prezentarea așteptărilor și preocupărilor românilor cu privire la direcția și prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă”, a concluzionat președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul Ștefan Mușoiu.

Președinte
Ștefan MUȘOIU