Publicat: 9 Martie, 2013 - 11:44
Share

Din analiza Coface, realizată pe baza datelor preliminare disponibile la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) la începutul lunii Ianuarie 2013, rezultă că pe parcursul anului 2012 a fost deschisă procedura insolvenţei pentru un număr de 23.665 de companii, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioada a anului 2011 (21.499 de insolvente noi) şi cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010 (19.650 de insolvente noi).

Coface Romania a analizat la nivel individual pe parcursul anului 2012, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe in cadrul diviziei de asigurari, un numar de 30.484 de firme, cu o cifra de afaceri totala de 557.032 MRON, reprezentand 56% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel national. Avand in vedere intarzierile privind inregistrarea procedurilor de insolventa la BPI (ce pot varia intre una si patru saptamani) si modificarile retroactive operate in sistemul BPI, Coface estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2012 poate varia intre 25.000 - 25.500. Astfel, cresterea reala a insolventelor fata de anul 2011 poate varia intre 17% - 18%.

In baza firmelor analizate individual pe parcursul anului 2012 si ponderand clasele de risc cu cifra de afaceri aferenta, Coface a realizat o evaluare ce indica disciplina de plata din cadrul fiecarui sector. Comparand seriile de date pentru 2012, observam o corelatie pozitiva semnificativa intre riscul sectorial Coface si numarul de firme insolvente raportat la 1.000 de firme active din sectorul respectiv. Astfel, un risc crescut de insolventa calculat de Coface pentru un anumit sector este corelat cu un numar ridicat de insolvente la 1.000 de firme active din sectorul respectiv.

Distributia sectoriala a insolventelor

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii. Astfel, daca in anul 2010, „Comertul cu amanuntul” inregistra un numar comparabil de insolvente cu sectorul „Comertul cu Ridicata si Distributie”, in ultimii doi ani, „Comertul cu amanuntul” s-a detasat, inregistrand 2.512 de insolvente nou deschise in prímele noua luni ale anului curent.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute, a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

Eliminand sectoarele care au inregistrat deviatii semnificative din cauza efectului de baza (negativ sau pozitiv), cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in anul 2012 (comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior) s-au inregistrat in sectoarele: Comertul cu Amanuntul (+62%), Tranzactii Imobiliare (+38%), Hoteluri si Restaurante (+48%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (+35%) si Transporturi (+25%).

Singurele sectoare care au inregistrat scaderi ale insolventelor in anul 2012, comparativ cu anul anterior sunt: Posta & Telecomunicatii (-19%) si Productia si Furnizarea de Energie Electrica si Termica, Apa si Gaze (-14%).


Distributia teritoriala a insolventelor

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din anul 2012 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior.
Astfel, cele mai afectate trei zone sunt reprezentatate de S-E, S, si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata si cresteri de doua cifre (+17%, +20%, +10%) fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in anul curent a scazut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt in Bucuresti si N-E, care au inregistrat o scadere de 9,44%, respectiv 10,96%.


Caracteristici generale ale companiilor intrate in insolventa in 2012

Astfel, se observa o crestere a calibrului financiar al firmelor insolvente in anul 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce a determinat cresterea cifrei de afaceri aferente firmelor insolvente (comparativ cu anul anterior), dar in acelasi timp, scaderea ratei pierderii, indatorarii si duratei de incasare a creantelor in medie. Acest lucru se datoreaza profilului firmelor mijlocii, mari si foarte mari, care inregistreaza indicatori financiari mai buni decat valorile corespunzatoare microintreprinderilor.
Comparand dinamica indicatorilor financiari pentru firmele intrate in insolventa in anul 2012 cu cea inregistrata de catre firmele intrate in insolventa in aceeasi perioada in 2011, observam ca insolventele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de vulnerabilitate, care au cunoscut socuri externe si interne mai putin semnificative, comparativ cu cele din anii anteriori. In ciuda acestui fapt, numarul firmelor nou intrate in insolventa este in continua crestere. 
Astfel, pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere.

„De remarcat este faptul ca erodarea sustenabilitatii financiare a firmelor s-a suprapus in anul 2012 cu o incetinire a ritmului de regenerare a economiei. Astfel, 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe tot parcursul sau, o crestere anuala mai rapida a insolventelor decat cea a firmelor nou inmatriculate. In acest nou context, cunoasterea evolutiei situatiei financiare a principalilor parteneri de afaceri nu mai este o optiune, ci devine imperios necesara.” a declarat Iancu Guda, Business Information & Debt Collection Manager, Coface Romania.