Publicat: 30 Septembrie, 2014 - 16:46

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) organizează la Braşov în perioada 10-12 octombrie  Conferinţa Naţională APAH-RO, ediţia a VI-a, cu participare internaţională.
  
 Participarea la acest eveniment este pentru pacienţii cu afectiuni hepatice extrem de importantă în contextul în care hepatita virală este o problemă de sănătate publică, atât la nivel european, cât şi în România.
    
La eveniment va fi prezent şi Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pe Hepatita (World Hepatitis Alliance - WHA), alături de reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cu boli hepatice din Marea Britanie, Grecia, Serbia, toate membre ELPA (European Liver Patients Association).
     
În cadrul manifestării  va fi organizată o masă rotundă cu tema centrală: „Colaborarea pacient-medic pentru accesul la investigaţii şi tratament în România şi Europa – exemple de bune practici”.
    
„Ideea acestei mese rotunde a pornit de la faptul că, având alături de noi invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate, avem posibilitatea de a împărtăşi experienţe utile care pot fi aplicate de fiecare dintre asociaţiile de pacienţi prezente. Pacienţii români cu hepatită au nevoie şi de sprijinul autorităţilor pentru a beneficia asemeni celorlalţi pacienţi europeni de măsuri eficiente de prevenţie, monitorizare a bolii, acces la tratament şi nediscriminare de orice fel”, a declarat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.
    
Potrivit statisticilor, România se află pe locul 4 la nivel global în ceea ce priveşte decesele cauzate de hepatita B şi C, iar în Uniunea Europeană pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte prevalenţa şi mortalitatea pe hepatita C.
    
Cifrele indică necesitatea existenţei unor politici corespunzătoare care să abordeze aceste boli în România ca în fiecare alt stat membru al Uniunii Europene, într-o deplină concordanţă.
    
 „Hepatitele virale au fost prea mult timp ignorate în toată lumea. Rezultatul este că acum, hepatitele ucid anual mai mulţi oameni decât HIV / SIDA. 2014 a fost un an foarte important pentru că 194 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au adoptat o rezoluţie puternică, ce face apel la toate ţările să dezvolte şi să implementeze strategii naţionale de combatere a hepatitelor virale. Cu toate acestea, o rezoluţie rămâne doar o bucată de hârtie până când vom vedea acţiuni concrete. Avem nevoie de punerea în aplicare imediată a măsurilor de îmbunătăţire a prevenirii, creşterea diagnosticării, precum şi să ne asigurăm că toţi cei care au nevoie au acces la tratamente extrem de eficiente, acum disponibile. S-a pierdut prea mult timp fără să se facă nimic în acest domeniu. Nu mai este timp de pierdut!", a transmis preşedintele WHA, Charles Gore. 
Emil S.