Publicat: 11 Februarie, 2014 - 20:29
Share

România și Franța vor colabora pe viitor pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova pe calea spre Europa și nu trebuie pierdută nicio săptămână pentru a permite semnarea Acordului de Asociere cu UE cel mai târziu în această vară, a declarat marți, la Bruxelles, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Thierry Repentin.

Oficialul francez a co-prezidat luni, alături de ministrul român de Externe, Titus Corlățean, Grupul pentru acțiune europeană a Republicii Moldova, care a avut loc în marja Consiliului pentru Afaceri Generale (CAGRE), la finalul căruia cei doi oficiali au particvipat la o conferinţă de presă. Potrivit lui Repentin, Republica Moldova este "un bun elev pe drumul european". În opinia sa, "nu trebuie să pierdem nicio săptămână pentru a permite semnarea Acordului de Asociere cel mai târziu în această vară".

Ministrul francez a subliniat că, în cadrul reuniunii a constatat că există o voință puternică a statelor membre de a sprijini R. Moldova în drumul spre semnarea Acordului de Asociere cu UE, respectând decizia luată de liderii europeni la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius de a parafa acest document.

"România și Franța și-au dat mâna pentru a însoți Moldova cât mai curând posibil în Europa. Se pune apoi problema ridicării vizelor de scurtă durată, nu a existat ieri (luni — n.r.) un angajament privind o dată, dar există un consens politic în a spune că azi condițiile sunt întrunite, dată fiind munca ce a fost realizată de guvernul moldovean", a mai spus ministrul francez pentru afaceri europene. El a precizat că Franța va sprijini liberalizarea regimului vizelor de scurtă durată pentru cetățenii moldoveni.

La rândul său, ministrul român de externe, Titus Corlățean, a afirmat că "dacă toate lucrurile merg conform calendarului, conform celor stabilite, în câteva luni cetățenii moldoveni vor putea să circule liber în UE".

Amintim că, miercuri, 12 februarie, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European se va pronunța asupra liberalizării vizelor pentru cetățenii moldoveni deținători de pașaport biometric, în conformitate cu o propunere a Comisiei Europene din noiembrie anul trecut.