31 ianuarie 2023

Colectarea datelor biometrice nu va fi voluntară

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Baza de date biometrică a Rusiei va fi gestionată de o companie comercială
Pe 21 decembrie, Duma Rusă (Parlamentul) a aprobat un proiect de lege care reglementează colectarea și stocarea datelor biometrice. „Pentru a împiedica companiile private să utilizeze greșit datele biometrice, înregistrările faciale și mostrele de voce sunt obligate prin lege să fie stocate într-o bază de date unificată, centralizată”.
Un comunicat de presă emis de Duma de Stat precizează că proiectul de lege „protejează datele biometrice ale rușilor și asigură că colectarea acestor date este complet voluntară”. Proiectul de lege urma să pună capăt speculațiilor fără scrupule ale companiilor private.
Dar, iată tocmai  opusul se adeverește datele biometrice ale Rusiei au fost predate unei companii comerciale. Administrator va fi JSC Biometric Technologies Center, societate pe acțiuni, din care face parte Rostelecom, cu 49 la sută din capital, statul, prin Federal Real Estate Management Agency, cu 25 la sută, și Banca Rusiei cu încă 25 la sută.
 Rostelecom, care inițial a fost desemnat ca unic operator al bazei de date, este parțial deținută de stat, dar statul nu deține pachetul majoritar.
Prin urmare, Rusia încredințează datele biometrice ale populației sale unei societăți comerciale pe care nu o controlează (1). Este o parte integrantă a unui nou sistem de dominanță digitală („platform state”) modelat după Banca Mondială, care implică crearea unui profil digital de cetățean și a unei monede digitale sub controlul companiilor private.
Un lagăr de concentrare electronic
Proiectul de lege a fost trecut prin Dumă. Versiunea finală a textului a fost ascunsă deputaților până în ultimul moment, încălcând regulamentul Dumei.
A fost aprobat în primă lectură înainte de a fi pus chiar la dispoziția deputaților, ceea ce înseamnă că aceștia, cu greu, au avut timp să examineze conținutul proiectului de lege înainte de votul al doilea și al treilea (2).
Amendamentele, care au apărut chiar înainte de a doua lectură, au fost aprobate fără dezbatere. Mulți deputați au votat în favoarea unei legi pe care nu au citit-o. Deputatul Nikolai Kolomeitsev, de la Partidul Comunist, a descris aprobarea proiectului drept o „încălcare flagrantă a tuturor normelor posibile”.
Contestând acțiunile partidului Rusia Unită, deputații formațiunii „Pentru adevăr” au votat împotriva acestuia, numind noua lege drept un „sabotaj”. „Dacă acest proiect de lege este inofensiv și nu conține nimic dăunător, de ce să încalci regulile parlamentare și să se grăbească să-l treacă în Dumă?”, au spus aceștia într-un comunicat.
Deputatul Mihail Delyagin a spus că a votat „împotriva lagărului de concentrare electronic”.
Colectarea datelor biometrice nu va fi voluntară
Diverse organizații au făcut lobby pentru ca proiectul să nu fie aprobat. Au trimis peste 85.000 de scrisori Dumei și au obținut anumite concesii care, se presupune că, garantează caracterul voluntar al colectării datelor biometrice. Cetățenii pot refuza să facă acest lucru.
Duma de Stat afirmă că noua lege „stabilește că colectarea datelor biometrice este un proces absolut voluntar și că colectarea datelor biometrice ale minorilor se va face doar cu acordul părinților”.
Daca luăm în analiză clauzele, acest lucru este parțial adevărat… Rușii vor trebui să depună o cerere scrisă dacă nu vor să-și împărtășească datele biometrice. Însă, statul poate refuza să ofere orice serviciu unei persoane care nu prezintă datele sale biometrice.
Este un mecanism de presiune care a fost deja testat cu vaccinuri care, oficial, au fost și ele ” tot voluntare”. Cu toate acestea, multe companii au concediat angajați pentru refuz.
Proiectul de lege mai trebuie să treacă prin Consiliul Federației și să obțină semnătura lui Putin înainte de a deveni lege.
Duma a aprobat un proiect de lege foarte contestat de biometrică la exact un an după ce a încercat să adopte o lege a codului QR care a fost contestată și de mari sectoare ale populației.
Foto: pixabay
A consemnat Ciprian Pop
Sursă: