Publicat: 17 Octombrie, 2017 - 15:18
Share
Vernisaj „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției permanente „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio” miercuri, 18 octombrie, ora 18.00 la Muzeul dr. Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1.
Expoziția cuprinde obiectele de artă populară din colecția Doctorului Nicolae Minovici, prima colecție de acest gen din spațiul românesc, în care erau reprezentate toate regiunile țării. Costume, obiecte de ceramică, mobilier și obiecte de artă religioasă întregesc viziunea colecționarului despre identitatea românească tradițională de la începutul secolului XX. 
 
„Vila cu Clopoței”, construită la comanda Doctorului Nicolae Minovici după modelul unei cule oltenești, reprezentativă pentru stilul neoromânesc, funcționa deja în 1906 ca un adevărat muzeu privat, ce avea să fie cunoscut sub denumirea de „Muzeul de Artă Națională Dr. Nicolae Minovici”. Casa și colecția reprezintă extensia în sfera social-spirituală a activității complexe a Doctorului Nicolae Minovici, între care se numără proiecte precum dezvoltarea medicinei legale în România, fondarea Biroului de Asistență Socială, a Societatății „Salvarea”, și a Spitalul de Urgență. 
 Pentru a păstra ideea expoziției originale, noua expoziție a fost realizată cu ajutorul unui set de fotografii comandate de Dr. Nicolae Minovici în 1935, înainte de a dona casa și colecția municipalității. 
Vila a fost renovată, restaurată şi reabilitată cu fonduri europene, prin programul REGIO, şi redată publicului pentru vizitare în anul 2016, la 110 de la inaugurarea iniţială. În prima expoziţie organizată după redeschidere, „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”, vizitatorii au putut cunoaște viața și activitatea doctorului Nicolae Minovici, în relație cu proiectele desfășurate alături de frații săi, Ștefan și Mina Minovici și în contextul demersurilor de construcție a medicinei românești moderne. 
La redeschiderea colecţiilor de artă populară, Prietenii muzeului îi sunt din nou aproape, Institutul Național de Medicină Legală «dr. Mina Minovici», Institutul de Antropologie „Francisc Josif Rainer” - Academia Română. 
Programul de vizitare al expoziției: Miercuri – Duminică 10:00 – 18:00 (ultima intrare – 17:30) 
Expoziții deschise la Muzeul Municipiului București:
Palatul Suțu – Bd. I.C. Brătianu nr. 2 (marți - duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)

- Expoziția permanentă „Timpul Orașului”;

- Expoziția pemanentă „București. De la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri”;

- Expoziția temporară „Vindecări miraculoase - Nicolae Vermont”;

- Expoziția temporară „Polska Arhitectura”;

- Expoziția temporară „Bucureștii sub ocupație (1916 -1918)”;

- Expoziția în aer liber „Trecut-au anii”.

Casa Filipescu – Cesianu – Calea Victoriei nr. 151 (miercuri - duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)
- Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”;
- Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”;

- Expoziția temporară „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo - zoomorfă  –  de la artă la identitate”.
- Expoziția temporară „Vârsta dintr-o privire”