Publicat: 27 Decembrie, 2015 - 11:35

Muzeul Colecțiilor de Artă prezintă Colecția Șerbana Drăgoescu, expusă la sediul din Calea Victoriei nr. 111 începând cu data de 27 decembrie 2015.

În anul 2014, patrimoniul Muzeului Colecțiilor de Artă s-a îmbogățit cu 192 de piese, donate de Șerbana Drăgoescu prin testament cu puțin timp înainte de dispariția sa. În structura colecției o pondere deosebită o au lucrările realizate de tatăl artistei, pictorul Radu Drăgoescu, dintre care 93 de lucrări de pictură și grafică: Fetiță mâncând, Autoportret, Femei în grădină, Natură moartă cu iriși, Balcic — Cimitirul tătăresc etc. Acestora li se alătură creațiile Șerbanei Drăgoescu: 4 tapiserii (Compoziție — Steag, Aripi etc.), 10 cărți-obiect ce se compun din cărți și tapiserii, 8 lucrări de pictură realizate în acrilic pe pânză în ultimii ani de activitate artistică și câteva lucrări de grafică ce reprezintă proiecte de tapiserie.

Colecția mai cuprinde opere ale unor importanți artiști români, dar și câteva obiecte de artă decorativă din metal și sticlă, mobilier în stil neo-românesc sau neo-rococo, care reconstituie sugestiv atmosferă spirituală din casa familiei Drăgoescu.

În deplin acord cu preocuparea Muzeului Național de Artă al României de a valorifica patrimoniul artistic provenit din importante colecții particulare, piesele cele mai reprezentative din Donația Șerbana Drăgoescu se vor alătura lucrărilor din cele 34 de colecții aflate în expunerea permanentă a Muzeului Colecțiilor de Artă. Etalarea acestora în sălile 51 și 52, aflate la etajul I, corp B, într-un concept original, pune în valoare creația plastică a două generații de artiști.

Expoziția va fi însoțită de o broșură prefațată de criticul de artă Mihaela Varga. De asemenea, în anul 2016, Muzeul Național de Artă al României va organiza un simpozion la care vor fi invitate personalități care au cunoscut-o pe Șerbana Drăgoescu (artiști plastici, scriitori, critici de artă, prieteni de familie).