13 mai 2021

Colecţie de fotografii despre „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Colecţie de fotografii despre „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” la Şugag, obicei străvechi şi unic în ţară

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba oferă tuturor celor care iubesc şi apreciază obiceiurile tradiţionale româneşti o colecţie de fotografii etnografice, atât noi, cât şi de arhivă, despre „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” de la Şugag. Obiceiul este unic în România şi, din păcate, anul trecut şi anul acesta, nu a mai fost organizat din cauza măsurilor de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Fotografiile de arhivă sunt adunate de specialiştii instituţiei de cultură de la localnici din zona Şugag, iar cele noi sunt realizate la ultimele ediţii ale acestei sărbători tradiţionale.

„Indiferent de vremuri, nu lăsăm tradiţiile şi obiceiurile noastre strămoşeşti să fie uitate. Astfel, am pregătit, alături de colegii din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, o colecţie de fotografii etnografice, noi şi de arhivă, prin care readucem în actualitate „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” de la Şugag”. Obiceiul sărbătoreşte, cu ocazia Învierii Domnului, întemeierea unei tinere familii şi este unic în România, însă, din cauza pandemiei, nu a mai fost organizat în 2020 şi 2021. Până vom reuşi să reluăm această sărbătoare, sperăm ca fotografiile să fie apreciate de toţi cei care iubesc tradiţiile şi obiceiurile româneşti”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Colecţia de fotografii „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” poate fi descărcată de pe linkul următor:
https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZEcwXZPSUxtp0pUlmd8kW6STVoOBV5kPqX

sau poate fi văzută direct pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

De asemenea, instituţia de cultură oferă în aceste zile, pe pagina de Facebook, şi înregistrarea concertului extraordinar de pricesne „Credinţă şi Unire”, eveniment organizat la Palatul Patriarhiei, sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: https://www.facebook.com/173204689496678/posts/1946264238857372/

„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” de la Şugag este un străvechi obicei tradiţional, unic în ţară, ce reuneşte atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp şi în istoria acestor locuri. Tradiţia spune că, în a doua zi de Paşti, sătenii trebuie să se adune în curtea bisericii şi să ia parte la un mare ospăţ închinat vieţii de familie. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăşi starea de bine, de mulţumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieşirea la „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare. În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curăţeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veşmintelor, dar şi la purificarea sufletească.

Lunea Paştelui are la Şugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriţi în anul ce s-a scurs de la Paştele trecut şi până la prinderea Postului Paştelui prezent.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paştelui îmbrăcaţi în portul tradiţional şugăjan. În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paştelui, tradiţia cere ca tinerii căsătoriţi în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viaţa de familie în care tocmai au intrat. Este un moment cu totul deosebit, celebrându-se însăşi starea de bine şi de mulţumire din sânul familiei.

Pentru „Statu la vase în Lunea Paştelui” fiecare tânără familie are rezervată în curtea bisericii o masă pe care o împodobeşte cât mai frumos cu putinţă, respectând cu sfinţenie ritualul sărbătorii.

La sfârşitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în curtea bisericii, acolo unde tinerii vor primi binecuvântarea preoţilor pentru un trai îndelungat, îmbelşugat şi fericit. Cu acest prilej sunt sfinţite mesele îmbelşugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoţi pentru naşi de a le fi sprijin tinerilor căsătoriţi, de a-i îndruma şi sfătui la fiecare impas din viaţa lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viaţă lungă, fericită şi prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele şi prietenii sosiţi în curtea bisericii pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi şi închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiţi fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Obiceiul tradiţional „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” a fost întrerupt în anul 1990 din motive necunoscute, dar în urma culegerilor din teren şi a informatorilor din zonă, un grup de specialişti de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” l-au valorificat şi l-au readus în actualitatea satului în anul 2008, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe şi a Primăriei din Şugag. De atunci, obiceiul a fost practicat din nou fără întrerupere, cu excepţia perioadei de pandemie când nu s-a organizat din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.