26 mai 2022

Colegiul Medicilor din România cere accelerarea testării şi diagnosticării hepatitelor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită (1)! Este o cifră alarmantă şi, într-o perioadă în care parcă toată atenţia se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România doreşte să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate:
Hepatitele trebuie controlate şi diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide!

Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în anul 2020 au intrat în sistemul naţional de supraveghere pentru hepatitele virale B şi C un număr de 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai puţine faţă de anul precedent (234) (2). Din păcate, însă, evidenţele sugerează că nu este vorba de o îmbunătăţire a situaţiei, ci, din contră, o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar din cauza testării reduse.

În aceste condiţii, Colegiul Medicilor din România cere tuturor factorilor implicaţi să depună eforturi pentru creşterea testării şi diagnosticării cazurilor de hepatite şi pentru asigurarea de tratament de ultimă generaţie pentru pacienţi.

„Hepatitele, în special B şi C, reprezintă o ameninţare gravă şi puternică la adresa sănătăţii publice. Este îngrijorător faptul că, din informaţiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european şi chiar global, majoritatea covârşitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticaţi. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranţa de viaţă scade considerabil. Astfel, prevenţia, diagnosticarea şi tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în ţara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost şi mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, la iniţiativa Alianţei Mondiale pentru Hepatită. Data nu este aleasă întâmplător, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema de anul acesta este „Hepatita nu poate aştepta!” (1), pentru că nici pacienţii cu hepatită nu pot aştepta.

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenţei, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populaţia eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecţiuni hepatice (3).

Nu trebuie uitat faptul că România este printre ţările care s-au angajat în atingerea acestor ţinte şi că şi-a asumat angajamentul să depună toate eforturile necesare în acest sens.

Referinţe:

(1) https://www.worldhepatitisday.org/

(2) https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/2303-hepatita-virala-b-si-c-anul-2020-analiza/file

(3) https://www.who.int/hepatitis/news-events/07_towards-elimination-Dr-Gottfried-Hirnschall.pdf?ua=1