Publicat: 26 Martie, 2020 - 13:30
Share

Faţă de evoluţia situaţiei epidemiologice actuale, Biroul Executiv al CMR, după ce anterior a comunicat în câteva rânduri cu membrii colegiului prin postări pe site-ul CMR, revine acum, pe această cale, în mod public, cu câteva solicitări, în opinia noastră, imperioase.

Corpul profesional al medicilor este acum, mai mult ca oricând, la dispoziţia autorităţilor guvernamentale, în folosul cetăţenilor.

Cu toate că începând cu discursurile preşedintelui, Klaus Werner Iohannis, ale premierului, Ludovic Orban, şi ale ministrului demisionar, Victor S. Costache, s-a solicitat protecţia fizică şi biologică a medicilor, constatăm că acest lucru nu se întâmplă încă în totalitate şi peste tot, lucru care în opinia noastră trebuie remediat de îndată şi necondiţionat. Cerem aceasta, în primul rând, pentru securitatea sanitară naţională şi abia apoi pentru securitatea sanitară a medicilor!

În acest sens solicităm testarea imediată a tuturor medicilor din ţară cu prioritate!

Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepţii, sunt admise doar cazurile de urgenţă medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiţia de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară.

Considerăm că aceste două măsuri implementate necondiţionat vor preveni evenimente epidemiologice precum cele deja întâmplate în unele spitale din ţară.

Dotarea spitalelor cu materiale de protecţie este deja, după cum vedem, în atenţia guvernanţilor.

Acelaşi lucru va trebui să se întâmple şi în ceea ce priveşte medicina primară, care în mod evident preia multe dintre sarcinile epidemiologice şi direct medicale. În acest context, reiterăm solicitarea noastră urgentă ca Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, să achiziţioneze echipamente şi materiale de protecţie pentru cabinetele medicilor de familie şi de ambulator şi să solicite medicilor de familie, aşa cum, de exemplu, a făcut Direcţia de Sănătate Publică Prahova, necesarul de astfel de echipamente şi materiale care să poată fi distribuite medicilor din cabinete.

Colegiul Medicilor din România are, de la începutul epidemiei, canale de comunicare cu guvernanţii, cărora le-a pus la dispoziţie în timp real toate datele demografice despre numărul medicilor, pe specialităţi şi pe judeţe, despre numărul şi localizarea medicilor pensionari, încă membri ai colegiului, participând astfel la elementul logistic al luptei epidemiologice. De asemenea, CMR este în contact permanent cu membrii săi care ne-au sesizat deja deficienţele de aprovizionare despre care am vorbit.

Asigurăm încă o data, pe această cale, atât autorităţile statului cât şi pe cetăţeni că suntem total şi necondiţionat la dispoziţia dumnealor cu abnegaţie, profesionalism şi empatie umană, chiar dacă şi pentru noi riscul infecţios este cel puţin egal cu al pacienţilor noştri.

Vom continua colaborarea instituţională cu noua echipă de conducere a Ministerului Sănătăţii, răspunzând prompt la orice solicitare.

În numele Biroului Executiv,
Dr. Gheorghe BORCEAN, Preşedinte

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: