Publicat: 10 Mai, 2019 - 12:16
Share

Muzeul Naţional Cotroceni organizează, în perioada 14-15 mai 2019, cea de-a XXI-a ediţie a Colocviului Naţional de Istorie, manifestare culturală de tradiţie, cu participare internaţională. Acest eveniment are drept obiectiv principal valorificarea cercetării ştiinţifice desfăşurate de specialiştii din muzee, instituţii de învăţământ superior, institute de cercetare, dar şi diseminarea informaţiei referitoare la patrimoniul cultural naţional.

Ediţia din acest an îşi propune să marcheze o serie de evenimente importante pentru istoria României, punând accent şi pe aspectele cu o deosebită însemnătate pentru istoria ansamblului Cotroceni. Astfel, programul va cuprinde paneluri de lucru dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române şi a 100 de ani de la recunoaşterea internaţională a Marii Uniri prin Conferinţa de Pace de la Paris, precum şi intervenţii care vor reflecta cei 30 de ani care au trecut de la revoluţia anticomunistă.

Totodată, vor fi prezentate şi lucrări pe tema celor 340 de ani care s-au scurs de la punerea pietrei de temelie a bisericii mănăstirii Cotroceni.

Lucrările vor fi împărţite în următoarele secţiuni:
- Constituirea şi consolidarea României moderne;
- Forme ale comunismului în Europa;
- Forme de exprimare a ideologiei comuniste;
- Politici economice şi sociale în România (finalul secolului XIX - secolul XX);
- Limbaj şi reprezentare artistică în perioada comunistă;
- Transformări ale societăţii româneşti în perioada comunistă;
- Valori ale patrimoniului cultural naţional.

Vor participa peste 60 de specialişti din instituţii de prestigiu din întreaga ţară şi din străinătate, de la universităţi şi institute şi centre de cercetare la muzee şi biblioteci.

Tag-uri Institutii: