5 iulie 2022

„Colosul răpus”- un reportaj despre dispariţia combinatului siderurgic de la Hunedoara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Uriaşele lui furnale au dispărut ca într-o magie, ca şi când nu ar fi existat vreodată. Duminică, 18 aprilie, în premieră, la TVR 1, „Dosar România” prezintă dispariţia unuia dintre cele mai mari combinate siderurgice din România.

„Colosul răpus”, reportajul realizat de Gabriel Geamanu pe care TVR 1 îl difuzează sub genericul „Dosar România” duminică, 18 aprilie, de la ora 18.00, ne arată modul în care combinatul de la Hunedoara a fost tăiat şi vândut la fier vechi. Uriaşele lui furnale au dispărut ca într-o magie, ca şi când nu ar fi existat vreodată. Cine a pus umărul la distrugerea acestui colos industrial?
A fost o decizie corectă, cine a profitat? – sunt întrebări al căror răspuns îl aflăm la „Dosar România”, pe TVR 1.

Povestea dispariţiei Combinatului Siderurgic de la Hunedoara este dureroasă. Odată, mândria siderurgiei româneşti, cel mai mare combinat de acest fel din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, este, astăzi, o ruină. Acest colos industrial hrănea sute de mii de familii din Hunedoara şi din ţară, prin activitatea sa extinsă pe plan orizontal, cu zeci de secţii care duduiau. Industria românească era în floare.

„După dispariţia Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER), înfiinţat pentru ţările din Blocul Estic, controlat de defuncta URSS, activitatea combinatului, foarte profitabilă, începe să scadă. Guvernele de stânga şi de dreapta, perindate la putere, după Revoluţia din 1989, sunt responsabile pentru situaţia Combinatului Siderurgic de la Hunedoara.

La începutul aniilor ’90, începe închiderea unor secţii. Liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică, dar şi a preţului oţelului pe piaţa internaţională afectează dramatic combinatul. Încep restructurările, plăţile compensatorii, oamenii pleacă acasă şi cu 30 de salarii pe care le cheltuiesc rapid. Combinatul este tăiat şi vândut la fier vechi de băieţii deştepţi, complici cu interlopii. O mică parte din combinat este vândută către ArcelorMittal, în urma unui contract care a declanşat un mare scandal, în anul 2003, prin netransparenţa sa”, Gabriel Geamănu, realizatorul reportajului „Colosul răpus”.

Furnalele uriaşe sunt rase de pe faţa pământului. Zeci de mii de oameni au foarte mult de suferit. Mulţi pleacă la muncă în străinătate. După mult timp, oraşul Hunedoara începe, din nou, să respire. Şi asta şi pentru că potenţialul turistic al zonei este uriaş… Vă invităm să urmăriţi povestea dispariţiei Combinatului Siderurgic de la Hunedoara, realizată de Gabriel Geamănu, la „Dosar România” – duminică, 18 aprilie, ora 18.00, la TVR 1.