19 octombrie 2021

Comandamentul Apărării Cibernetice din MApN, la exerciţiul LOCKED SHIELDS 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comandamentul Apărării Cibernetice din Ministerul Apărării Naţionale participă, cu o echipă formată din 21 de specialişti, în perioada 13-16 aprilie, la exerciţiul internaţional de apărare cibernetică LOCKED SHIELDS 2021.

La exerciţiul care are loc în format online, planificat şi organizat de Centrul de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, iau parte echipe din state aliate şi partenere formate din profesionişti ai domeniului, militari şi civili.

Ţara noastră înregistrează anul acesta prima participare la LOCKED SHIELDS cu o echipă interdepartamentală coordonată de Agenţia de Apărare Cibernetică din Comandamendul Apărării Cibernetice. Echipa este compusă din aproximativ 75 de specialişti care provin, în afară de Ministerul Apărării Naţionale, din celelalte instituţii ale sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, din Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, precum şi din companii private care activează în domeniu.

Scopul general al exerciţiului este de a perfecţiona pregătirea specialiştilor de securitate cibernetică pentru ca, acţionând în echipe largi interdepartamentale şi multidisciplinare, să protejeze în timp real reţele de tehnologia informaţiei şi infrastructuri critice naţionale împotriva unor atacuri cibernetice multiple şi multidirecţionale.

LOCKED SHIELDS 2021 se desfăşoară după un scenariu real, fiind folosite tehnologii specifice de ultimă oră şi simulate incidente cibernetice masive, incluzând domeniile de decizie strategic, juridic şi de comunicare publică.

Participarea la exerciţiul LOCKED SHIELDS 2021 oferă un prilej foarte bun pentru perfecţionarea pregătirii colective prin acţiunea într-un mediu provocator şi exigent, precum şi a îmbunătăţirii interoperabilităţii, rezilienţei şi a agilităţii structurilor de apărare cibernetică, comandă şi control, juridice şi de relaţii publice ale statelor, pentru a putea răspunde prompt şi eficient la orice incident de natură cibernetică.

Exerciţiul se desfăşoară anual, începând din 2010, singura ediţie care nu a fost organizată fiind cea din anul 2020.