Publicat: 30 Iunie, 2016 - 10:15
Share

O ploaie de intensitatea celei care a căzut miercuri în Capitală se înregistrează o dată la 20 de ani, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la începutul ședinței Comandamentului pentru situații de urgență de miercuri.

„Specialiștii noștri au precizat că (…) a fost o ploaie care se întâmplă o dată la 20 de ani. Am avut precipitații de 40,5 litri pe metru pătrat în 45 de minute. Această intensitate de ploaie se repetă o dată la 20 de ani. De aceea am avut de-a face cu acumulări foarte importante de apă în mai multe zone ale Capitalei”, a spus Firea

Firea a anunțat că în cadrul Comandamentului pentru situații de urgență vor fi evaluate pagubele și se vor stabili măsuri de remediere în regim de urgență.

„Potrivit raportului pe care l-am primit, (…) situația este pe cale de a se remedia, în mare parte, în Capitală, dar mai sunt utilaje care lucrează, atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru desfundarea unor subsoluri blocate din cauza precipitațiilor abundente”, a precizat edilul.

Potrivit primarului, zonele în care s-au înregistrat cele mai mari acumulări de apă au fost Calea Știrbei, bd. Mihalache, bd. Titulescu, Calea Griviței, str. Mitropolit Andrei Șaguna (sector 1); str. Râmniceanu, bd. Eroilor (sector 5), Calea Giulești, Splaiul Independenței (sector 6).

Firea a vorbit din nou despre importanța unui program de toaletare și îngrijire a arborilor, în condițiile în care pe str. Roma un copac a căzut peste două autoturisme.

„Traficul a fost restricționat între bd. Iancu de Hunedoara și str. Washington. Acest copac a avut aviz de toaletare și ar fi căzut în sarcina ADP sector 1 să procedeze la toaletarea acestui copac. Primarul sectorului 1 s-a aflat la fața locului, voi discuta, după acest comandament, cu domnia sa, pentru a vedea care sunt despăgubirile care se impun, care vor intra în sarcina ADP sector 1, după ultimele evaluări”, a declarat primarul.

De asemenea, a căzut un copac peste un autoturism și pe str. Emil Pangrati, dar într-o curte individuală.

Primarul general a insistat ca toate șantierele din Capitală să fie foarte bine semnalizate pentru a nu exista accidente. Gabriela Firea a adăugat că toate panourile publicitare din București trebuie verificate pentru a nu exista accidentări din cauza căderii acestora sau a desprinderilor. Firea și-a exprimat speranța că, în decurs de câteva ore, se va remedia și situația de la Spitalul CF 2, care are subsolul inundat, apa având o adâncime de 10 cm.

„Au mai fost două spitale din Capitală afectate: Spitalul Filantropia și Spitalul Panduri Burghele, care de asemenea au fost afectate la nivel de subsol”, a precizat Firea.

Ea a menționat că la Pasajul Jiului — zona de obicei afectată în cazul precipitațiilor — circulația nu a fost îngreunată mult timp, deoarece apa nu a ieșit de pe carosabil.