Publicat: 7 Februarie, 2016 - 12:33

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, în perioada 5-6 februarie 2016, la reuniunea informală (tip Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Amsterdam, în Olanda.

Agenda reuniunii a cuprins următoarele subiecte: Strategia globală a UE privind politica externă și de securitate, Iranul — din perspectiva evoluțiilor și implicațiilor regionale după anunțarea Implementation Day la 16 ianuarie 2016, și migrația.

În discuțiile consacrate Strategiei globale a UE privind politica externă și de securitate, care au avut loc cu participarea miniștrilor apărării din statele membre, ministrul Lazăr Comănescu a subliniat necesitatea ca această nouă Strategie să reflecte interesele vitale ale Uniunii, într-o abordare echilibrată față de cele două vecinătăți, Estică și Sudică. A evidențiat, totodată, importanța  consolidării coordonării UE-NATO, astfel încât Uniunea să poată răspundă coerent și eficient la provocările de securitate ce provin din cele două vecinătăți.

Miniștrii europeni au exprimat sprijin pentru adoptarea de către UE și comunitatea internațională de măsuri de stimulare a părții iraniene în a menține o atitudine cooperantă și în dosare precum rachetele balistice și drepturile omului. UE va trebui, în același timp, să încurajeze o abordare constructivă din partea autorităților de la Teheran, în scopul identificării de soluții pentru crizele din regiunea Orientului Mijlociu.

Dezbaterile ministeriale informale dedicate migrației s-au desfășurat în prezența președintelui Comitetului pentru politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok, și a miniștrilor afacerilor externe din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Ministrul Lazăr Comănescu a susținut necesitatea continuării sprijinului UE pentru aceste state și a realizării de acțiuni comune în vederea prevenirii traversării ilegale a frontierelor, precum și a combaterii traficului cu migranți. A insistat totodată asupra importanței consolidării securității frontierelor externe ale UE și a cooperării cu statele de origine și tranzit pentru găsirea de soluții durabile la fenomenul migrației prin abordarea cauzelor de fond ale acestuia.

În marja reuniunii, ministrul român a avut o întrevedere bilaterală cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vicepreședinte al Comisiei Europene. În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte de actualitate pe agenda europeană și internațională, cu accent pe vecinătatea estică a Uniunii și evoluțiile din Republica Moldova.

Ministrul român a subliniat importanța strategică a menținerii interesului și a implicării crescute a UE în vederea asigurării stabilității și securității în regiune. A solicitat sprijinul UE în încurajarea eforturilor Republicii Moldova pentru stabilizarea situației interne și continuarea reformelor pro-europene. A reiterat susținerea politică fermă a României și disponibilitatea de a acorda sprijin și asistență Republicii Moldova, în baza respectării angajamentelor acesteia de a întreprinde reformele așteptate de cetățeni.

Ministrul Lazăr Comănescu a abordat și tema prezenței românești în Serviciul European de Acțiune Externă.