Publicat: 22 Octombrie, 2020 - 12:21
Share

Deputatul Angel TÎLVĂR a fost ieri, 21 octombrie 2020, gazda primei conferinţe internaţionale online a Parlamentului României pe tema traficului de persoane.

Organizat de Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, evenimentul s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă, din cauza restricţiilor aplicate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Anul acesta abordările s-au axat pe tema: Combaterea traficului de persoane - o luptă continuă, adaptată noului context generat de pandemia COVID-19.

Reuniunea s-a bucurat de participarea unor înalţi oficiali ai instituţiilor europene cu atribuţii în domeniu: Reprezentantul Special al OSCE şi Coordonator pentru Combaterea Traficului de Persoane, domnul Valiant RICHEY şi Coordonatorul UE Anti-trafic, domnul Olivier ONIDI. De asemenea, la eveniment au luat parte E.S doamna Laurence AUER, noul ambasador al Republicii franceze la Bucureşti şi E.S. domnul Andrew NOBLE, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, parlamentari români sau din alte foruri legislative europene.

Din partea autorităţilor române cu responsabilităţi în sfera combaterii traficului de persoane au participat: procurorul general, doamna Gabriela SCUTEA, domnul Bogdan DESPESCU, secretar de stat, chestor şef de poliţie în Ministerul Afacerilor Interne şi domnul Cornel FERUŢĂ, secretar de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi oficiali ai Ministerului Justiţiei, Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Anul acesta, conferinţa s-a bucurat şi de participarea unui număr semnificativ de ONG-uri implicate în demersurile de combatere a traficului de persoane din România şi din străinătate.

În intervenţia sa, domnul Angel Tîlvăr a lansat un apel pentru "intensificarea luptei împotriva traficului de persoane, în contextul pandemiei pe care o traversăm cu toţii, criză care creşte necesitatea ca toate părţile implicate să îşi unească forţele în lupta contra acestui flagel, acum mai mult ca oricând, pentru a nu pierde toate progresele realizate în ultimele decenii".

Vorbitorii s-au referit la acordarea unei atenţii sporite în această perioadă componentei educaţionale, au abordat problema prevenirii şi a combaterii exploatării victimelor traficului în mediul online. În contextul pandemiei actuale, reprezentanţii ONG-urilor au vorbit despre accentuarea dificultăţilor întâmpinate în activitatea de ajutorare a victimelor traficului de persoane, apreciind progresele realizate în crearea cadrului legal, dar subliniind necesitatea aplicării concrete a legii, precum şi îmbunătăţirea legislaţiei privind ONG-urile.

Reprezentanţii autorităţilor statului au evidenţiat în intervenţiile avute provocările generate de acest fenomen la nivel naţional sau local, precum şi politicile sau procedurile dezvoltate de ţara noastră pentru o mai mare eficienţă.

"În ultimele luni, multe rapoarte şi studii ne-au alertat despre o creştere a traficului de persoane cu efecte semnificative ce vor fi resimţite mult timp după ce va trece pandemia COVID-19" a semnalat domnul Angel Tîlvăr, subliniind faptul că "Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României recunoaşte importanţa eforturilor globale pentru a răspunde unei astfel de crize fără precedent.

Astăzi, ca în toate momentele de provocări istorice, avem şansa de a orienta viitorul spre o direcţie mai bună. Criza COVID-19 va rămâne în memoria colectivă şi va afecta multe generaţii care vor fi interesate nu doar dacă am trecut prin această pandemie, ci cum, ce lecţii am învăţat şi acţiunile pe care le-am întreprins".

Tag-uri Nume: