16 octombrie 2021

Comeback de senzaţie după 25 de ani la Cluj al trupei Quo Vadis

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două zile magice cu muzică de calitate în Iulius Parc, weekend-ul trecut, la „Rock & Blues Nights by Cluj Blues Fest”, ultimul festival open air din 2021 la Cluj-Napoca

Comeback de senzaţie după 25 de ani la Cluj al trupei Quo Vadis, recital Tribute Metallica al clujenilor de la Masterpiece România şi lansare de album de blues oferit de Marcian Petrescu şi Trenul de Noapte, acestea au fost câteva dintre surprizele oferite publicului iubitor de muzică de calitate la „Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest”, care a avut loc weekend-ul trecut, 18-19 septembrie, în Iulius Parc.

Prima ediţie a festivalului „Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest” s-a încheiat duminică seara pe scena din Iulius Parc.

Circa 450 de iubitori ai rock-ului şi blues-ului şi-au dat întâlnire întâi sâmbătă seara, 18 septembrie, începând cu ora 18:00, pentru a trăi din plin emoţia festivalului, una de pandemie, considerată de spectatori de bună calitate, în special datorită recitalurilor trupei cu componenţă feminină Foxy Lady Band din Bucureşti, condusă de excepţionala chitaristă Roxana Stroe, cu masterat în jazz la Academia din Capitală, dar şi a comeback-ului de senzaţie al timişorenilor de la Quo Vadis, cu multiinstrumentistul Laszlo Farkas uimind la muzicuţă şi chitară.

Au fost în public nu numai clujeni, ci şi pasionaţi de blues veniţi la Cluj-Napoca din mai multe oraşe, cum ar fi Turda, Câmpia, Oradea, Bistriţa, Aiud şi Baia Mare!

Introduşi în scenă de organizatori, trupa clujeană de adolescenţi, medie de vârstă 19 ani, The Green Onions Experience, a deschis seara cu un show aplaudat. Recunoscută drept „cea mai tânără trupă de blues din Transilvania”, The Green Onions Experience a fost înfiinţată în 2018 de patru tineri talentaţi şi pasionaţi ai acestui gen muzical: Vlad Mocănescu (solist vocal / chitară), Marco Baciu (chitară ritmică), Petru Covriga (tobe şi percuţie) şi Vasile Dincă (chitară bas), care au arătat acum o evoluţie artistică certă faţă de prima lor apariţie la Cluj Blues Fest, în 15 noiembrie 2019.

Un moment emoţionant pregătit de organizatori a fost premierea pentru întreaga activitate a cunoscutului profesor de jazz Ştefan Vannai, de la Casa de Cultură a Studenţilor „Dumitru Fărcaş” din Cluj-Napoca, unde acesta activează de o viaţă. Acesta a lansat talente mari, cum e solista Elena Mândru Turunen şi a înfiinţat Big Band GAIO, respectiv Napocensis Jazz Fest.

Ştefan Vannai, supranumit şi „Mister Jazz” a primit din partea organizatorilor un trofeu în semn de recunoştinţă pentru întreaga carieră dedicată jazz-ului.

„Mulţumesc organizatorilor pentru acest gest, că nu au uitat ce am făcut eu pentru muzica românească şi cea clujeană în cei 40 de ani”, a spus pe scena „Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest” Ştefan Vannai.

„După un an de pauză, Cluj Blues Fest a propus un nou concept ‘Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest’ care să dea posibilitatea, în plină pandemie, să se exprime artistic artişti rock şi blues din România, inclusiv din Cluj, adică The Green Onions Experience şi Masterpiece România-Tribut Metallica. În ciuda unui public mai puţin numeros decât ne-am aşteptat, ‘Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest’ s-a dovedit un succes atât din punct de vedere artistic, cât şi organizatoric, mai ales că a trebuit să luăm în considerare problemele puse de pandemie de aceea am şi mizat pe open-air. Mulţumesc publicului în mod special şi sponsorilor, partenerilor care au avut încredere în echipa de organizare. Am început pregătirea pentru ediţia de anul viitor”, a declarat directorul festivalului, Tiberiu Fărcaş.

Cu peste 25 de ani de experienţă în slujba blues-ului, trupa timişoreană Quo Vadis a închis seara cu un recital tip comeback la Cluj-Napoca în superba ambianţă a Iulius Parc.

Duminică, 19 septembrie, s-a început cu un concert tribute Metallica a trupei Masterpiece România care a adunat rockerime dornică să asculte live marile hituri ale legendarei trupe nord-americane interpretate excelent de muzicienii clujeni de la Masterpiece România, prima trupă tribute Metallica din România care s-a înfiinţat în 2009.

A urmat un concert de blues dinamic al trio-ului timişorean Leslie Wolf and the Groovemakers, cu solo-uri lungi de muzicuţă şi chitară, dar şi de bass.

Închiderea „Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest” a aparţinut experimentatului muzicuţist Marcian Petrescu cu trupa sa, Trenul de Noapte, un recital închegat, profund, aşteptat de bluesmani. Marcian şi-a lansat cu această ocazie la Cluj-Napoca albumul intitulat Drifting Blues.