Publicat: 11 Noiembrie, 2013 - 08:58

Excelenţa Sa Philippe GUSTIN, ambasadorul Franţei în România, alături de Excelenţa Sa Werner Hans LAUK, ambasadorul Republicii Federale Germane în România, vor comemora, luni, 11 noiembrie, Armistiţiul de după Primul Război Mondial de la 11 noiembrie 1918, în sectorul francez al cimitirului militar Bellu din Capitală.

În fiecare an, Ambasadorul Franţei în România aduce un omagiu soldaţilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial şi înmormântaţi în România, în cadrul unei ceremonii organizate la Bucureşti.
Începând din 2012, în conformitate cu noile dispoziţii legislative franceze, pe 11 noiembrie, ziua Armistiţiului de la 1918, se aduce un omagiu tuturor celor care s-au jertfit pentru Franţa.
Ambasadorul Franţei, domnul Philippe GUSTIN, şi Ambasadorul Republicii Federale Germane, domnul Werner Hans LAUK, au dorit să confere un caracter bilateral acestei comemorări a finalului « Marelui Război », prezidând împreună ceremoniile care vor fi organizate de cele două ţări - pentru Franţa pe 11 noiembrie şi pentru Germania pe 17 noiembrie.
În cadrul acestor ceremonii, vor fost intonate imnurile Franţei şi Germaniei şi atât domnul GUSTIN, cât şi domnul LAUK, vor lua cuvântul.
Un număr de 433 de militari francezi, decedaţi în timpul Primului Război Mondial, îşi dorm somnul de veci în cimitire din Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. O parte dintre ei au făcut parte din unitatea care l-a însoţit pe generalul Berthelot în misiunea sa de asistenţă a armatei române, între 1916 şi 1917, când aceasta din urmă a intrat în război alături de Aliaţi. Dar, majoritatea aceastor soldaţi au murit în cadrul unor operaţiuni de recucerire, conduse de armata Dunării, pe ceea ce numim « frontul Orientului ».

Program pentru luni, 11 noiembrie
La ora 09.30 - slujbă de pomenire la parohoia francofonă din Bucureşti, strada Căpitan Demetriade nr 3, Sector 1.
La ora 11.30 - ceremonie oficială prezidată de Excelenţa Sa domnul Philippe GUSTIN, Ambasadorul Franţei în România, şi de Excelenţa Sa domnul Werner Hans LAUK, Ambasadorul Republicii Federale Germane în România, în sectorul francez al cimitirului militar Bellu, situat pe Şoseaua Olteniţei nr 1. (Publicul este rugat să ajungă înainte de ora 11.15).