Publicat: 15 Ianuarie, 2017 - 15:15
Share

În contextul exercitării de către România a președinției IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) și pentru marcarea în Suedia a Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român de la Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei organizează luni, pe 23 ianuarie 2017, de la ora 17.30, la sediul Institutului, o serie de evenimente dedicate acestor momente.

Programul serii include o conferință și o discuție, cu participarea doamnei Ana Maria Bărbulescu, cercetător științific și lector la Universitatea București și a Președintelui Comitetului Suedez Împotriva Antisemitismului (SKMA), Svante Weyler. Acestea vor fi urmate de vernisarea expoziției fotodocumentare Drepți între popoare, dedicată personalităților din România implicate în salvarea evreilor în perioada nazistă.

În intervenția sa, Ana Maria Bărbulescu, va prezenta rezultatele celei mai recente cercetări naționale din România, referitoare la modul cum este amintit Holocaustul în contextul României actuale, studiu realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel.

Conferința va fi urmată de o discuție, moderată de către Președintele Comitetului Suedez Împotriva Antisemitismului (SKMA), Svante Weyler, pornind de la aspectele ridicate de doamna Bărbulescu.

Programul serii va fi completat de difuzarea filmului documentar Și lespezile vorbesc... Cimitire evreiești din Moldova și Bucovina, realizat de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

Ana Bărbulescu (n. 1976). Doctor în sociologie al Universității din București. Cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel' și lector universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Domeniile de interes și de cercetare ale Anei Bărbulescu acoperă o paletă variată, printre acestea numărându-se: regimul de muncă forțată impus evreilor din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și reconstrucția memoriei publice a Holocaustului în postcomunism. Ana Bărbulescu a participat la numeroase conferințe internaționale și a publicat studii în reviste și volume academice.

Svante Weyler (n. 1953) este scriitor, ziarist si editor suedez. În prezent el este Presedintele Comitetului Suedez împotriva Antisemitismului (SKMA). Este una dintre marile personalitati culturale suedeze. A fost timp de multi ani corespondentul Radiodifuziunii Suedeze pentru Europa de Est, sef al prestigioasei edituri suedeze Norstedt, actualmente sef al editurii care îi poarta numele.

Conferința se desfășoară în limba engleză.