Publicat: 12 Octombrie, 2018 - 11:15

Comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, social-democratul lituanian Vytenis Andriukaitis a acordat un interviu unei agentii de presa din Romania în care a menționat faptul că Guvernul României a întreprins măsurile de combatere și prevenire a bolii, cerute de Comisie. 

Oficialul UE a mai spus că România se confruntă cu o criză foarte gravă a pestei porcine africane, în principal din cauza unui complex de factori specifici țării: naturali, culturali, sociali. Întrebat dacă o soluție pentru eradicarea pestei porcine africane ar fi ca Guvernul român să interzică obiceiul populației rurale din România de a-și crește porcul în gospodării, Vytenis Andriukaitis a recunoscut că o astfel de decizie ar fi foarte greu de luat și a făcut apel la campanii de informare și la dezbateri publice care să implice toate păturile din societate. 

El a dat exemplul Poloniei și al Statelor Baltice, unde pe fondul restricțiilor privind creșterea individuală a porcului, în rândul populației a început imediat să circule „teorii ale conspirației”, cum că marile corporații din zootehnie ar controla guvernele și le-ar determina să le interzică țăranilor să crească porci în curte, pentru a elimina micii producători de pe piață. 

Redăm câteva menționări ale oficialului UE despre subiectul pestei porcine și măsurile urgente luate de ministerul nostru de resort: 

 • Am avut relații foarte bune cu autoritățle române, cu oficialii de control, am văzut multe eforturi la nivel național și regional și toți sunt foarte îngrijorați de situație. Noi am trimis experți, echipament de laborator, toate instrumentele pe teren. Și, desigur, este o mare provocare din punct de vedere social. Dar autoritățile române își iau misiunea în serios și avem o bună cooperare și înțelegere. E adevărat că am introdus măsuri foarte stricte, autoritățile române nu au fost foarte bucuroase cu măsurile noastre foarte stricte, dar cooperarea este bună, înțelegerea e foarte bună. 
   
 • Potrivit celor mai recente date existente la DG SANTE, în periada 2015 - 2018, România a cheltuit 282.115 euro dintr-un total de 1.192.000 euro alocați de CE pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane. Această sumă însemnă practic 24% din alocare.
   
 • Primele cazuri în România au fost detectate în 2017, dar erau cazuri mici, în apropiere de granițele cu Ucraina și cu Ungaria. Dar desigur urmărim situația foarte îndeaproape și vom fi pregătiți să vedem când va fi următoarea izbucnire. Nu e ceva nou, Ucraina, în Moldova, ca mulții alții, au pestă porcină. Nu uitați de specificul României: în special în regiunea Dunării poți vedea un mediu diferit în teren. Și, bineînțeles, aceste luni ne arată că avem o izbucnire foarte gravă în acest moment, peste 900 cazuri, în curțile oamenilor și în fermele comerciale s-a reacționat imediat, s-au luat măsuri și cerințe foarte stricte. Și este foarte dificil pentru autoritățile române și pentru populația românească din acele regiuni. Dar aceste 4 luni sunt foarte critice pentru noi toți. 
 • Pesta porcină africană nu este din cauza autorităților române sau a populației din România, ci din cauza multor factori din teren. În primul rând, gândiți-vă la regiunea Deltei Dunării, care este o zonă portejată și nu s-a putut introduce acolo vânătoarea de mistreți.  Au fost condiții climatice foarte dure, multă ploaie. Imaginați-vă cum ar fi să vă trimit acolo în regiune, să mă ajutați să țin carcasele (de porci contaminați - n.r.) la distanță? Este o situație foarte provocatoare, zona Dunării este complet unică, nu se compară cu nimic, cu Lituania, Polonia, Estonia, Letonia. În primul rând că intră sub protecția programului Natura 2000 și așa mai departe. 
 • Noi am invitat România să fie parte din echipa noastră împotriva pestei procine africane încă din anul 2015. Bineînțeles, cred că ne ajută azi să ținem sub control aceste regiuni, să nu ne confruntăm cu consecințe și mai mari. Nmeni nu știe ce se întâmpla dacă nu eram pregătiți și antrenați, dacă nu nu dezvoltam unele măsuri pasive, dacă nu învățam echipele să diagnostocheze boala. Am făcut-o de acum 2 ani și văd că ne-a ajutat. Nu știm care erau consecințele dacă România sărea peste cei 2 ani. Dacă desigur sunt situații specifice, care creează provocări reale și am aplicat multe măsuri stricte în comparație cu țări ca Polonia, de exemplu, am oferit mai multe măsuri, pentru că eram cu toții îngrijorați de consecințe. 

           Dar este foarte dificil să compari țară cu țară, ar fi o greșeală uriașă, Ucraina este o țară vecină, am lucrat 3 ani cu Ucraina și nu am avut rezultate bune.

 • Încă din 2017, în februarie, Comisia Europeană a avertizat România despre izbucnirea pestei porcine africane în țară. Și Romania au implementat toate recomandările noastre de la vremea respectivă. Ar fi o mare minciună să spun că România nu a acceptat măsurile noastre, au implementat toate măsurile: supraveghere pasivă, campanii de pregătire, teste de laborator, training pentru veterinari, toate au fost făcute. Dar, desigur, este o situație care ridică multe provocări, pentru că pesta porcină africană a ajuns până în China. Vă puteți imagina că pornind din Georgia, prin toată Rusia, a ajuns până în China. Pe cine poți da vina: pe ruși, pe chinezi, pe georgieni? Nu avem un vaccin. Avem doar măsurile stricte de biosecuritate, strategii de vânătoare la mistreți, campanii de informare și monitorizarea factorilor umani - lupta împotriva comerțului ilegal și a tranzitului ilegal. Este foarte dificil de realizat, pentru că avem mulți factori concurenți. 
 • Eu sunt departe de a da vina pe tradiții în acest caz. România a urmat sfatul nostru, la toate ședințele ministeriale echipa României a fost acolo. Avem discuții foarte detaliate despre toate structurile dar este foarte dificil să încurajezi populația să înțeleagă, pentru că oamenii nu vor să înțeleagă că se va întâmpla ceva. 
 • În acest moment, pe portofoliul meu, acoperim 75% din cazurile de intervenție. Acum acoperim detoxificarea, abatorizarea animalelor, eliminarea carcaselor, mijloacele de transport - tot ce este înglobat în procedura noastră. Compensăm și 75% din costul anumalului ucis, legat de valoarea de piață, și toate celelalte măsuri. Noi plătim toate aceste măsuri, dar după ce au fost implementate. Nu plătim niciodată din oficiu, pentru că nu ar avea rezultate.

Tag-uri Nume: