Publicat: 6 Iulie, 2018 - 10:00
„Deciziile Curților Constituționale sunt DEFINITIVE și OBLIGATORII și TREBUIE SĂ FIE IMPLEMENTATE.

Surse din cadrul Comisiei de la Veneția au declarat că președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a trimis zilele trecute o scrisoare către judecătorii Curții Constituționale din România.

Scrisoarea conține răspunsul președintelui Buquicchio la sesizarea transmisă în urmă cu cca două săptămâni de președintele Valer Dorneanu, prin care erau arătate presiunile și declarațiile publice făcute de mai mulți lideri politici la adresa judecătorilor constituționaliști și care îndemnau la nerespectarea deciziilor Curții.

Potrivit textului scrisorii, președintele Comisiei de la Veneția arată că deciziile Curții Constituționale pot fi criticate pentru că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, „dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt INADMISIBILE.”

Deciziile Curților Constituționale sunt DEFINITIVE și OBLIGATORII și TREBUIE SĂ FIE IMPLEMENTATE. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale.”, se arată în scrisoarea Președintelui Buquicchio.

Înaltul demnitar mai precizează că în luna iulie Comisia va da publicității o opinie preliminară privind ultimele decizii ale Curții Constituționale române.

Astăzi, 6 iulie este cea de 37 a zi de când a fost adoptată Decizia 358 prin care Curtea Constituțioanală arăta că președintele „trebuie să emită decretul de revocare” a Laurei Codruța Kovesi, Hotărâre pe care Klaus Iohannis refuză să o respecte.

(Sursa: Q Magazine)

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: