27 iunie 2022

Comisia Europeană a dat curs propunerii PSD privind crearea unui coridor umanitar pentru refugiaţii din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În urma demersului iniţiat de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, privind crearea unui coridor umanitar pentru refugiaţii din Ucraina, Comisia Europeană a aprobat, miercuri, activarea Directivei 2001/55/CE privind protecţia temporară acordată persoanelor strămutate.

Conform acestui mecanism, Comisia Europeană acordă mai multe drepturi refugiaţilor din Ucraina, precum dreptul la rezidenţă, dreptul la muncă, cazare temporară, asistenţă medicală şi servicii sociale precum şi asigurarea mijloacelor de subzistenţă. De asemenea, copiii şi adolescenţii refugiaţi vor beneficia de protecţie legală şi de acces la educaţie.

În acelaşi timp, Comisia Europeană a mai aprobat un „Ghid pentru gestionarea frontierelor” astfel încât refugiaţii să îşi poată găsi un adăpost în cel mai scurt timp, fără a fi afectat nivelul de securitate la graniţa cu Ucraina. Comisia Europeană recomandă o simplificare a procedurilor de control de frontieră pentru persoanele vulnerabile, precum copiii, posibilitatea de a se organiza astfel de controale şi în alte zone în afara punctelor de frontieră existente, precum şi stabilirea unor coridoare umanitare de urgenţă pentru transportul ajutoarelor către zonele cu un aflux mare de refugiaţi.

Iniţiativa PSD a fost susţinută de 89 de membri ai Parlamentului European.

Biroul de Presă al PSD