27 iunie 2022

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb pentru o mare varietate de produse alimentare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alimente mai sănătoase prin reducerea nivelurilor maxime admise pentru cadmiu şi plumb

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb pentru o mare varietate de produse alimentare.

La baza acestei decizii a stat concluzia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi a raportului FAO/OMS, că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici şi probleme cardiovasculare şi nefrotoxicitate la adulţi, dar şi faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, a sugarilor şi a copiilor.

În ceea ce priveşte cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi şi poate cauza disfuncţie renală şi doza săptămânală tolerabilă de 2,5 Îźg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populaţie cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii şi persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăşi doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populaţiei la cadmiu să fie redusă.

Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari şi copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase şi condiment, precum şi nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânţoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum ţelina, varza, alte legume cu frunze, seminţe oleaginoase, anumite cereal şi preparate pentru copii de vârstă mică.

Modificările legislative de mai sus intră în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb şi din data de 31 august 2021 pentru cadmiu şi se aplică ca atare la nivel naţional.

Produsele alimentare introduse pe piaţă înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, pot rămâne pe piaţă până pe data de 28 februarie 2022.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), autoritate competentă în domeniul contaminanţilor alimentari, verifică, prin laboratoarele proprii şi în baza programelor de supraveghere şi control, inclusiv metale grele din diferite produse alimentare de origine animală şi nonanimală şi modul în care cerinţele legislative privind contaminanţii sunt puse în aplicare de către operatorii din domeniu.